Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a primit vineri seara, 20 decembrie, ultimele trei cete de colindători care au adus la Reședința Patriarhală, prin cântări tradiționale,
Tabără la Mărişel pentru tineri clujeni
În perioada 9-11 mai, Biserica „Adormirea Maicii Domnului“ din Cluj-Napoca a organizat pentru membrii grupului parohial de tineret o tabără la Mărişel. La cea de a III-a ediţie a taberei au participat 24 de tineri, majoritatea membri ai grupului. În mijlocul tinerilor, s-a aflat parohul Dan Hognogi şi părintele Dorin Ielciu.
Programul celor trei zile de tabără a inclus activităţi diverse, precum: discuţii tematice duhovniceşti, ateliere, jocuri de grup, sport, cântece la chitară, drumeţii, foc de tabără, rugăciunea de dimineaţă şi seară, iar duminică participare la Sfânta Liturghie.
Tabăra a debutat vineri seara cu o agapă alcătuită din darurile culinare aduse de către fiecare participant, iar începând de sâmbătă, mâncarea a fost pregătită de tinerii participanţi, fiind astfel scos la iveală talentul gastronomic, atât al fetelor, cât şi al băieţilor.
Tema taberei a fost „Creştinismul faţă în faţă cu păgânismul“, astfel, pornind de la cartea diaconului Andrei Kuraev, „Daruri şi anateme. Ce a adus creştinismul lumii“, s-a discutat, în trei sesiuni, despre darurile, binecuvântările şi privilegiile oferite omenirii prin venirea în lume a Domnului Iisus Hristos.
Sâmbătă, tinerii au avut de ales între cele şase ateliere disponibile: ecologizare, prim ajutor, atelier culinar, atelier de deserturi în ciocolată, şah şi pregătirea focului de tabără.
Duminică, părintele. Dan Hognogi a săvârşit Sfânta Liturghie la biserica din sat, iar tinerii au dat răspunsurile la strană, în timp ce unii dintre tineri s-au împărtăşit.
„O experienţă frumoasă“
Atmosfera familiară şi bucuria creştină s-a resimţit pe toată perioada taberei, fiind un prilej minunat de a întări comuniunea dintre membrii grupului parohial de tineret.
Din chestionarele completate la sfârşitul celor trei zile de petrecut în comunitatea taberei, a reieşit că tinerii au apreciat din plin această experienţă.
„Mă bucur foarte mult că am reuşit să particip la această tabără deoarece am avut timp să mă rog, să Îl simt mai aproape pe Dumnezeu, regăsindu-L în tot ce mă înconjoară. M-am simţit ca într-o familie. Mi-au plăcut plimbările în natură, focul de tabără, rugăciunile noastre împreună şi multe altele“, a spus o participantă.
„A fost una din cele mai frumoase experienţe pe care le-am trăit. Relaxarea şi prietenia au fost la ele acasă. Vin de puţin timp la acest grup de tineri, dar mă bucur foarte mult că m-aţi primit cu braţele deschise. Chiar dacă vă cunosc de puţin timp, simt că vă ştiu de-o viaţă. Cel mai mult mi-a plăcut: colectivul, atmosfera şi discuţiile tematice duhovniceşti“, a relatat o tânără.
„Tabăra a fost bine organizată, activităţile interesante, discuţiile constructive, atmosfera plăcută, mâncarea foarte bună, iar oamenii frumoşi“, a spus un participant.
„În această tabără m-am apropiat şi mai mult de tinerii pe care îi ştiam de la grup. Cabana şi locul sunt un colţ de rai. Pe lângă voia bună, mâncarea delicioasă, prăjiturile, drumeţiile, voleiul, tinerii şi altele, discuţiile despre Iisus Hristos versus păgânism au fost cu mult folos pentru mine. M-au întărit în credinţă“, a remarcat o tânără.