În Duminica a 30‑a după Rusalii, Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, s‑a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia Halânga, Protopopiatul Drobeta, unde a săvârșit Sfânta
Tabără la Oaşa - Găbud
În perioada 17-26 septembrie, la Schitul „Sfântul Ioan Evanghelistul“ din localitatea Găbud, judeţul Alba, Asociaţia Studenţilor Creştini Ortodocşi Români, filialele Timişoara, Oradea şi Craiova, alături de Liga Studenţilor din Timişoara, Oradea şi Cluj şi Organizaţia Tinerilor din Sibiu, organizează a II-a etapă a Taberei Naţionale Studenţeşti „Părintele Teofil Părăian“.
Tabăra este organizată de tineri pentru tineri, iar anul trecut i-a avut ca invitaţi pe actorul Mircea Albulescu alături de scriitorul şi istoricul Vasile Lupaşc.
Prima etapă a taberei, desfăşurată între 19 şi 28 iulie la Mănăstirea Oaşa, a fost dedicată moştenirii spirituale a părintelui Constantin Galeriu. Astfel, simpozionul naţional cu tema „Părintele Galeriu astăzi“, găzduit de tabără, a reunit o serie de personalităţi marcante ale culturii laice şi duhovniceşti, care au susţinut conferinţe şi evocări ale marelui duhovnic şi orator.
Ediţia din această toamnă, desfăşurată între 17-26 septembrie, îi va avea ca invitaţi pe Virgiliu Gheorghe - biofizician şi pe conf. dr. Adrian Lemeni - fostul Secretar de Stat la Ministerul Culturii şi Cultelor, care vor susţine mai multe prelegeri, abordând teme referitoare la „Provocările lumii de azi: media şi identitate, dependenţe, identitate de gen, sexualitate şi familie, păstrarea valorilor româneşti“.
Programul taberei presupune participarea la slujbe, conferinţe şi discuţii, vizionarea de filme documentare, ateliere de muzică psaltică şi cântece istorice şi integrarea tinerilor în viaţa de obşte prin participarea la treburile zilnice din mănăstire.
Tabăra va culmina cu hramul mănăstirii, Sfântul Apostol şi Evanghelist Ioan, sărbătorit în data de 26 septembrie, când tinerii participanţi au posibilitatea de a descoperi, în acest cadru împletit din mănăstire şi sat, o fărâmă din moştenirea pe care au lăsat-o strămoşii, prin îmbrăcarea costumelor tradiţionale româneşti. Termenul final pentru înscrieri este 12 septembrie, iar participarea în tabără este gratuită, cazarea şi masa fiind asigurate de Mănăstirea Oaşa.
Tabăra organizată de tineri la Mănăstirea Oaşa l-a avut în centru ei, timp de 14 ani, pe Părintele Teofil Părăian, care prin cuvântările, întâlnirile cu tinerii şi răspunsurile la întrebările lor le dăruia acestora din principiile şi experienţa lui de viaţă. Tradiţia taberelor studenţeşti este dusă mai departe de părinţii de la Mănăstirea Oaşa, ucenici ai Părintelui Teofil, conform reprezentanţilor ASCOR.