În cadrul manifestărilor solemne dedicate eroilor Revoluției Române din decembrie 1989, luni, 23 decembrie, la monumentul eroilor jandarmi de la Aeroportul Internațional „Henri Coandă” din Otopeni a fost
Tabără naţională de pictură la Mănăstirea Voivodeni
La Mănăstirea Voivodeni, judeţul Sălaj, se va deschide tabăra de pictură a icoanelor pe sticlă, pentru membrii şcolilor de arte din ţară. Cursurile urmăresc iniţierea în tehnica de pictură care respectă stilul tradiţional de la Nicula, judeţul Cluj. Icoanele realizate în tabără vor fi expuse la mănăstire, cu ocazia hramului „Schimbarea la faţă“.
La Mănăstirea „Schimbarea la Faţă“ Voivodeni, judeţul Sălaj, are loc, în perioada 8-12 iulie, tabăra naţională de iconografie pe sticlă, aflată la ediţia a V-a şi organizată de Consiliul Judeţean Cluj şi Şcoala Populară de Arte „Tudor Jarda“ din Cluj. În această tabără se vor realiza icoane pe sticlă după izvoade care respectă stilul tradiţional dezvoltat în satul Nicula din judeţul Cluj.
Icoanele realizate în tabără vor fi expuse la mănăstire de hramul acesteia, din 6 august, „Schimbarea la faţă“. De asemenea, vor fi expuse în cadrul expoziţiilor pe care le va organiza Şcoala de Arte din Cluj-Napoca în diverse locaţii în anii 2013 şi 2014, conform unui comunicat al Şcolii de Arte clujene.
Instituţia organizatoare pune la dispoziţia participanţilor materialele de lucru. De asemenea, se asigură cazarea şi masa participanţilor pe tot timpul desfăşurării taberei. La tabără participă cursanţi ai şcolilor de arte din ţară de la secţiile de iconografie, artişti iconari din judeţul Cluj şi din ţară, copii din comuna Dragu, judeţul Sălaj. Coordonatorii acestui proiect sunt Niculia Albu şi Sorin Albu, cu sprijinul stareţului Mănăstrii Voivodeni, Ghelasie Spătăcean.
Schit cu o veche tradiţie
Odată cu atestarea documentară a satului, în urmă cu aproximativ 700 de ani, se menţionează şi despre aşezarea unui eremit în hotarele acestui sat, iar tradiţia locului spune că în zonă ar fi funcţionat un schit. Dorinţa de a reînvia o veche vatră monahală, rămasă în conştiinţa locuitorilor acestor meleaguri, a devenit realitate prin aprobarea Episcopiei Oradiei, Bihorului şi Sălajului, în 27 noiembrie 2000. Lucrările au debutat în anul 2002, imediat după punerea pietrei de temelie la biserica schitului de către Preasfinţitul Petroniu, pe atunci arhiereu vicar al Episcopiei Oradiei, Bihorului şi Sălajului. În acest timp s-au ridicat: un altar de vară, corpul de chilii, bucătăria, trapeza şi anexele gospodăreşti. De asemenea, a fost târnosită biserica-paraclis cu hramul „Acoperământul Maicii Domnului“. În duminici şi sărbători, mulţime de credincioşi sălăjeni, dar şi din ţară caută odihna şi liniştea duhovnicească din acest loc, care, cu ocazia hramului, adună mii de pelerini.