Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Tabără ortodoxă pentru copii din Bistrița-Năsăud
În perioada 18-19 august, 70 de copii și tineri din localitatea Dumbrăveni, județul Bistrița-Năsăud, au participat la o tabără de vară desfășurată în cadrul proiectului „Vacanță în pridvorul bisericii”, organizată de Parohia „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din localitate, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, ne-a transmis părintele paroh Leon Drăgan, care a fost și gazda evenimentului.
Activitățile desfășurate în cadrul taberei au avut ca obiectiv principal îmbinarea activităților duhovnicești cu cele educative și apropierea copiilor de Dumnezeu. Astfel, beneficiarii acțiunii au participat la programul liturgic al parohiei, respectiv rugăciunile de dimineață și seară și Sfânta Liturghie din ziua de sâmbătă, 19 august, precum și la atelierul „Întreabă preotul”, în cadrul căruia au putut afla răspunsuri la întrebările lor legate de credință.
De asemenea, copiii şi tinerii au putut lua parte la seminarul de nutriție și sănătate coordonat de dr. Gabriela Toderel, unde au aflat informații despre reducerea prevalenței obezității în rândul copiilor, îmbunătățirea stării de nutriție și sănătate pe termen lung. Programul taberei a fost completat de ateliere de pictură pe lemn și ghips, confecționarea de metaniere, lănțișoare și brățări, respectiv de patiserie și cofetărie. Nu au lipsit nici activitățile fizice, copiii concurând în cadrul unor competiții sportive, jocuri de cunoaștere, de mișcare și dezvoltare personală. Un moment inedit l-a reprezentat seminarul susținut de colonelul de armată Dumitru Buda, care le-a vorbit celor mici despre dragostea de țară, de istorie, și care sunt pașii pentru a putea sluji țării. La finalul taberei a fost organizat un foc de tabără, copiii cântând și dansând în jurul lui.
„Aceste activități au fost ocazii de cunoaștere aprofundată a sinelui și a celorlalți. În tabără, copiii s-au distrat, fiind implicaţi şi în acţiunile proiectului. Fiecare activitate i-a provocat pe cei mici să deprindă abilități noi, să le îmbunătățească pe cele vechi şi să învețe mai mult despre ei înșiși și despre propriul potențial”, a precizat preotul Leon Drăgan.