Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Tabăra „Tradiție și noutate 2023” a Mitropoliei Ardealului în Episcopia Devei și Hunedoarei
În Episcopia Devei și Hunedoarei s-a desfăşurat, în perioada 16-22 august, tabăra mitropolitană din cadrul Programului Național de Tabere pentru Tineret „Tradiţie şi noutate”. La activităţile din cadrul taberei au participat tineri veniți din toată ţara.
La tabăra „Tradiție și noutate 2023” a Mitropoliei Ardealului, care anul acesta a avut un caracter cercetășesc și de reconectare la natura creată de Dumnezeu pentru om, au participat tineri cu vârste între 18 și 24 de ani veniți din întreaga Românie, ca reprezentanți ai tinerilor ortodocși din fiecare eparhie de pe cuprinsul țării.
Timp de şase zile, tabăra de cercetași Cioclovina Scout Center a fost gazda acestor tineri, prin bunăvoința și implicarea lui Laurian Gherman, coordonator și instructor de tineret în cadrul Asociației Cercetașii României, filiala Hunedoara. Din partea Episcopiei Devei și Hunedoarei, coordonator al taberei și responsabil cu desfășurarea activităților specifice a fost Alexandra Raț, coordonator al Centrului de tineret Orthocaffe Deva și instructor pentru Cercetașii României, filiala Deva.
Tinerii prezenți au avut parte de multe și variate activități, între care: rugăciunile de dimineață și de seară; inițierea și implicarea în prepararea hranei zilnice într-un mod sănătos și prietenos cu mediul înconjurător; drumeții și vizite la diverse obiective geografice și istorice specifice zonei; jocuri și activități recreative și de cunoaștere în natură.
De asemenea, tinerii au participat la sesiunea de informare despre particularitățile geografice și istorice ale zonei, susținută de către inginerul Radu Luca Popa, specialist în educație ecologică în cadrul Parcului Natural Grădiștea-Muncelului Cioclovina, și la sesiunea de formare în Management de proiect și Comunicare, susținută de Adriana Prodan, expert în comunicare, coordonator al Asociației Cercetașii României - filiala Deva și președinte al Asociației Părinți pentru Ora de Religie - filiala Deva.
În cadrul taberei, participanţii au fost prezenţi la Sfânta Liturghie, săvârşită în satul Boșorod din eparhia hunedoreană.
Tot în cadrul taberei au avut loc conferința „Digitalizarea umanului” și workshopul „Contribuția Bisericii în cinstirea și valorificarea persoanelor vârstnice”. Tinerii au participat, de asemenea, şi la o seară de muzică folk în jurul unui foc de tabără, cu implicarea cercetașilor hunedoreni.