La 25 noiembrie 2018, în anticiparea Centenarului Marii Uniri, un sobor impresionant de ierarhi, condus de Sanctitatea Sa Bartolomeu, Arhiepiscopul Constantinopolului-Noua Romă și Patriarh Ecumenic, și de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, consacra „singurul edificiu reprezentativ al Centenarului României reîntregite”. La șase ani de la acest moment istoric, în urma eforturilor susținute ale echipelor de muncitori, Catedrala Mântuirii Neamului se înfățișează în peisajul urban agitat al Capitalei ca o oază luminoasă de liniște, în care orice om poate să se oprească, să se regăsească pe sine în legătură tainică cu Dumnezeu, dătătorul a tot binele.
Tabere creştine pentru copii şi tineri, în mai multe eparhii
Arhiepiscopia Râmnicului, prin Biroul Eparhial de Catehizare a Tineretului, organizează la Mănăstirea Tismana din judeţul Gorj, în perioada 17-22 august 2009, Tabăra de vară „Lumina credinţei în suflet de copil“. Acest proiect se derulează cu binecuvântarea IPS Irineu, Mitropolitul Olteniei, şi sub directa îndrumare a PS Gherasim, Episcopul Râmnicului, în parteneriat cu Organizaţia creştin-umanitară „World Vision“ România, Biroul Vâlcea, care asigură cheltuielile cu masa şi cazarea, precum şi materialele necesare desfăşurării atelierelor din cadrul taberei, informează episcopia-ramnicului.ro. Acest proiect este realizat din dorinţa de a le oferi o recompensă copiilor care s-au afirmat în cadrul activităţilor catehetice şi educative derulate în tinda Bisericii şi îşi propune să atingă următoarele obiective: realizarea unei întâlniri active, în cadrul căreia să fie puse în discuţie problemele copiilor legate de implicarea lor în Biserică, de participarea la activităţi de voluntariat în comunitate, probleme legate de virtutea dragostei, de ceea ce îi face pe ei să se simtă importanţi, valoroşi în comunitatea în care trăiesc; promovarea valorilor moral-creştine în rândul a 30 de participanţi, fapt important în educarea civică a generaţiei actuale; evidenţierea tradiţiilor Bisericii Ortodoxe şi ale poporului român; punerea în valoare a potenţialului creator al copiilor în folosul societăţii contemporane, din perspectiva creştină; păstrarea amintirii unei întâlniri de suflet realizată într-un spaţiu încărcat de istorie şi spiritualitate, în vecinătatea Mănăstirii Tismana, întâlnire în care aspectul religios, cultural şi uman să creeze importante punţi de legătură între copii; crearea unei tradiţii în organizarea de tabere tematice care să pună în valoare tradiţiile culturale şi spirituale ale poporului român. La îndeplinirea acestor obiective se va ajunge prin realizarea următoarelor activităţi: atelier de cateheze, atelier de pictură icoane, atelier de comunicare, atelier de activităţi ludice, program de rugăciune dimineaţa şi seara, vizitarea Mănăstirii Tismana cu participare la Sfânta Liturghie, activităţi sportive, proiecţii de filme cu caracter moral-creştin, drumeţii, activităţi recreative (concursuri, foc de tabără etc.).
Maica Domnului în iconografie Catedrala Ortodoxă Română „Sf. Împăraţi Constantin şi Elena“ din Chicago anunţă prima ediţie a taberei ortodoxe pentru copiii Catedralei. Tabăra va avea loc în perioada 20-23 august 2009 la Rainbow Christian Camp, Converse, IN. Tematica taberei va fi „Maica Domnului în iconografie“. Potrivit romarch.org, programul include participarea la slujba de dimineaţă şi seară, pictura de icoane pe sticlă, ore de muzică psaltică, lectură şi discuţii deschise, activităţi sportive: înot, volei, fotbal şi drumeţii. La tabără vor participa IPS Arhiepiscop Nicolae şi ieromonah Andrei Aioanei, preotul Catedralei. Acesta este un nou proiect pentru copiii Catedralei „Sf. Împăraţi“ din Chicago. Organizatorii sunt profesorii de la Şcoala de duminică a Catedralei, condusă de Violeta Vancea. Şi Biroul de Asistenţă Socială al Episcopiei Romanului organizează, începând de pe 17 august şi până pe 27 august 2009, cea de-a patra tabără creştină de vară pentru copiii defavorizaţi. Tabăra vizează socializarea şi integrarea socială a 30 de copii cu situaţie materială precară, care participă la activităţile Centrelor de zi „Sf. Ioan Botezătorul“ din Bacău şi „Episcop Melchisedec“ din Roman. Copiii sunt cazaţi la un cămin din Constanţa, iar masa o iau la Arhiepiscopia Tomisului. Pe parcursul taberei, participanţii vor vizita obiective turistice din oraşul Constanţa. De asemenea, în programul celor zece zile de tabără, copiii participă la slujbele religioase, cateheze şi meditaţii biblice.