În cadrul manifestărilor solemne dedicate eroilor Revoluției Române din decembrie 1989, luni, 23 decembrie, la monumentul eroilor jandarmi de la Aeroportul Internațional „Henri Coandă” din Otopeni a fost
Tabere de creaţie religioasă în Episcopia Oradiei
Între 30 iunie şi 14 iulie s-a desfăşurat cea de-a cincea ediţie a taberei de creaţie religioasă, intitulată generic "Împreună să ne cunoaştem tradiţia şi valorile creştine", organizată de Centrul eparhial Oradea, prin Fundaţia "Ioan şi Veturia Candrea", în colaborare cu partenerii tradiţionali - Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor şi Primăria Municipiului Oradea -, la care s-a adăugat Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Bihor.
În vara anului 2008, Episcopia Ortodoxă Română a Oradiei organiza, la iniţiativa şi cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Sofronie, la Mănăstirea Izbuc, o tabără de creaţie religioasă, în duhul spiritualităţii şi tradiţiei ortodoxe. La acea primă ediţie a taberei au participat 30 de elevi. Impactul a fost unul foarte puternic, iar ecourile ei, cât se poate de pozitive, astfel că proiectul a continuat şi în anii următori într-o formă dezvoltată.
Prima serie din acest an, desfăşurată între 30 iunie şi 6 iulie, a reunit 60 de elevi de ciclu gimnazial de la diferite şcoli din Oradea şi din alte localităţi ale judeţului Bihor, care au petrecut câte o săptămână bogată în activităţi în două vetre de sihăstrie din cuprinsul Eparhiei Oradiei: Mănăstirea Izbuc şi Schitul Poiana Florilor, dependent de Mănăstirea Sfânta Cruce din Oradea.
Cea de-a doua serie a reunit 30 de elevi din ciclul liceal care s-au bucurat de participarea la tabăra organizată la Mănăstirea Izbuc, fiind iniţiaţi în tainele picturii pe lemn şi pe sticlă, sub atenta îndrumare a profesorilor Marius Şchiop, de la Şcoala cu clasele I-VIII Măgeşti, şi pr. Pavel Benţa, de la Colegiul Tehnic "Ioan Ciordaş" Beiuş. Fiecare participant a realizat o icoană, fie pe sticlă, fie pe lemn, iar produsele muncii lor vor fi expuse într-o expoziţie ce va fi vernisată imediat după începerea anului şcolar 2012-2013.
Alternativă creştină pentru petrecerea timpului
Selecţia copiilor participanţi s-a făcut în funcţie de rezultatele deosebite la învăţătură şi repurtate de aceştia, de premiile obţinute la olimpiada de religie, etapele judeţeană şi naţională, şi, nu în ultimul rând, de situaţia socială şi economică a familiilor din care provin copiii. Scopul taberei a fost acela de a le oferi copiilor şi tinerilor o alternativă creştină de petrecere a timpului liber. Copiii implicaţi în proiect au petrecut zile frumoase, bucurându-se de frumuseţile naturii, de binecuvântarea slujbelor religioase, de binefacerile drumeţiilor sau ale activităţilor sportive.
Zilnic, copiii au participat în mod activ la Sfânta Liturghie şi la slujba de seară, îmbogăţindu-se spiritual din frumuseţea slujbelor Bisericii dreptmăritoare, la ore de cateheză organizate de părinţii profesori însoţitori, cateheze care au avut teme variate, menite să răspundă nevoilor duhovniceşti ale copiilor, au avut ocazia să descopere lucruri noi referitoare la istoria vetrei monahale a Izbucului, la frumuseţea şi totodată asprimea vieţii monahale. Din programul taberei n-au lipsit drumeţiile, concursurile pe teme de cunoştinţe religioase, vizionările de documentare religioase şi filme cu mesaj creştin sau întrecerile sportive, cu tot farmecul şi veselia specifice.
Tabere de vară pentru tinerii din Eparhia Alba Iuliei
Centrul de Misiune şi Tineret al Arhiepiscopiei Ortodoxe de Alba Iulia organizează şi în vara aceasta 16 tabere de tineret, pentru tineri cu vârste cuprinse între 12 şi 20 de ani.
Săptămâna aceasta şi-au deschis porţile două tabere pentru tinerii din eparhie, la Poiana Vadului şi la Centrul Internaţional de Tineret de la Cetea. Taberele au un program complex, care le oferă celor 65 de tineri participanţi din săptămâna 16-21 iulie o modalitate plăcută şi eficientă de petrecere a unei părţi din vacanţa de vară. Programul-cadru al taberelor, cu notele specifice fiecărei tabere, se desfăşoară pe durata unei săptămâni, cuprinzând rugăciunea de dimineaţa şi de seara, însoţite de scurte meditaţii şi gânduri ale zilei, activităţi recreative, atelierele de discuţii pe diverse teme, jocuri de comunicare, de team-building şi de autocunoaştere, seară de lectură, teatru improvizat, film, activităţi de voluntariat, drumeţii pe trasee montane şi o serie de concursuri sportive, de cultură generală, de abilităţi practice şi de îndemânare. Se oferă, astfel, posibilităţi de valorificare a timpului liber în spirit creştin pentru tineri, dar şi căi pentru identificarea şi depăşirea obstacolelor pe care le întâmpină unii tineri care ar putea să se implice mai activ în viaţa parohiilor lor.