De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Tabere de creaţie şi de cateheză în Ardeal
În Eparhia Oradiei s-a desfăşurat cea de-a şasea ediţie a taberei de creaţie religioasă intitulată „Împreună să ne cunoaştem tradiţia şi valorile creştine“.
Alte tabere au avut loc la Centrul de instruire culturală şi tehnico-aplicativă de la Muncelu Mic, precum şi la schitul Măgureni din Munţii Orăştiei, judeţul Hunedoara.
Ca în fiecare an, tabăra organizată de Eparhia Oradiei, prin Fundaţia „Ioan şi Veturia Candrea“, printr-un proiect finanţat de episcopie şi Centrul Judeţean pentru Promovarea şi Conservarea Patrimoniului Cultural Naţional Bihor, a fost găzduită de Mănăstirea Izbuc şi Schitul Poiana Florilor, dependent de Mănăstirea „Sfânta Cruce“ din Oradea.
Prima serie a taberei, desfăşurată la Mănăstirea Izbuc, în perioada 1-6 iulie, a reunit 35 de elevi din ciclul gimnazial de la diferite şcoli din Oradea şi din judeţul Bihor, selectaţi în funcţie de rezultatele deosebite la învăţătură şi purtare, de premiile obţinute la Olimpiada de religie, etapele judeţeană şi naţională şi, nu în ultimul rând, de situaţia socială şi economică a familiilor din care provin copiii. Următoarele două serii ale taberei s-au desfăşurat în paralel, în perioada 8-13 iulie, când 32 de elevi de gimnaziu au petrecut zile frumoase la Schitul Poiana Florilor, iar alţi 30 de elevi de liceu s-au întâlnit pentru creaţie şi recreaţie la Mănăstirea Izbuc.
Scopul taberei a fost acela de a le oferi copiilor şi tinerilor o alternativă creştină, viabilă şi educativă, de petrecere a timpului liber. Copiii implicaţi în proiect au petrecut zile extrem de frumoase, bucurându-se de frumuseţile naturii, de binecuvântarea slujbelor religioase, de binefacerile drumeţiilor sau ale activităţilor sportive.
Cursuri de pictură pe sticlă
O componentă importantă a taberei a fost reprezentată de cursurile de pictură pe sticlă, la care toţi copiii au participat, la sfârşitul perioadei de tabără fiecare participant reuşind să finalizeze cel puţin o icoană, produsele muncii lor urmând a fi expuse într-o expoziţie ce va fi vernisată imediat după începerea anului şcolar 2013-2014.
În acest demers, elevii au fost sprijiniţi de inimoşii profesori bihoreni, precum pr. Pavel Benţa, Marius Şchiop, Florina Iepure şi Liliana Irimeş, care, an de an, pe bază de voluntariat, participă cu multă dăruire la taberele de creaţie.
De asemenea, zilnic, copiii au participat în mod activ la Sfânta Liturghie şi la slujba de seară, îmbogăţindu-se spiritual din frumuseţea slujbelor Bisericii dreptmăritoare, la cateheze care au avut teme variate, menite să răspundă nevoilor duhovniceşti ale copiilor.
Din programul taberei n-au lipsit drumeţiile, concursurile pe teme de cunoştinţe religioase, vizionările de documentare religioase şi filme cu mesaj creştin sau întrecerile sportive, cu farmecul şi veselia specifice.
Generozitatea gazdelor taberei, obştile monahale de la Mănăstirea Izbuc şi Schitul Poiana Florilor, a contribuit din plin la reuşita proiectului. Copiii s-au simţit foarte bine, au legat prietenii, au descoperit aptitudini, au conştientizat că timpul liber poate fi petrecut frumos şi echilibrat, plăcut şi eficient, în acelaşi timp, interesant şi constructiv, creativ şi recreativ totodată, într-o manieră cu adevărat folositoare şi ziditoare.
Activităţi la centrul de la Muncelul Mic
Pentru toată perioada verii, s-a redeschis Centrul de instruire culturală şi tehnico-aplicativă - Tabăra de vară de la Muncelu Mic. Centrul găzduieşte câteva serii de copii care îşi vor petrece aici vacanţa şi se vor bucura de toate facilităţile puse la dispoziţie de către reprezentanţii sectorului Social-Filantropic al Episcopiei Devei şi Hunedoarei, care deţine tabăra.
Prima serie de copii care şi-au petrecut vacanţa aici a avut parte, pe lângă activităţile recreative, de o excursie, prilej cu care au vizitat Fabrica de ciment de la Chişcădaga, Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva, precum şi Moara şi o fabrică de panificaţie din Deva.
Excursia educativă s-a încheiat la Aerodromul din Săuleşti, unde copiii au avut parte de o demonstraţie de aeromodele şi au putut vedea planoare şi avioane, învăţând câteva din tainele zborului.
Tabără de copii la schitul Măgureni
La schitul Măgureni din Munţii Orăştiei, s-a organizat o tabără de 30 copii, cu vârste între 12 şi 16 ani. Maicile, împreună cu părintele Nectarie, duhovnicul schitului, s-au alăturat copiilor timp de şase zile, din dorinţa de a imprima celor prezenţi câte ceva din atmosfera mănăstirească a duhului de rugăciune. Copiii au fost prezenţi la slujbe, au ascultat cuvintele de folos rostite cu dragoste de duhovnicul locului şi au participat şi la activităţile specifice sezonului, precum grădinăritul, culesul afinelor, adunatul fânului.
Copiii au mers în drumeţie pe vârful Godeanu, au participat la jocuri, la un concurs care s-a încheiat cu premii şi diplome, la diferite activităţi recreative, iar la final totul s-a terminat cu nelipsitul foc de tabără. În ultima zi de tabără, s-au bucurat cu toţii de prezenţa, în mijlocul, lor a exarhului Visarion Neag care s-a bucurat de atmosfera de voioşie specifică taberei.