De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Tabere de tineret la Mănăstirea Mărcuş
Asociaţia de Binefacere „Sfânta Iustina“ din cadrul Mănăstirii Mărcuş, judeţul Covasna, organizează şi în vara aceasta 7 tabere, pentru copii şi tineri cu vârste cuprinse între 9 şi 18 ani. Programul taberelor, se desfăşoară pe durata a şase zile, de luni până sâmbătă, cuprinzând diverse activităţi recreative.
Între activităţile din cadrul taberei, se numără atelierele de discuţii pe diverse teme, jocuri de comunicare, de dezvoltare personală, activităţi de team-building, activităţi de autocunoaştere, teatru improvizat, film tematic, rugăciunea de dimineaţa şi seară, drumeţii pe trasee montane şi o serie de concursuri sportive, de cultură generală, de abilităţi practice şi de îndemânare. Tabăra cuprinde şi un program duhovnicesc. La cerere, organizatorii pot facilita tabere tematice pentru grupuri organizate pe teme ca: dezvoltare personală, managementul voluntarilor, managementul proiectelor, team-building, ş.a. Înscrierile se fac până pe 25 mai 2014.
Mănăstirea Mărcuş
Mănăstire Mărcuş este un aşezământ ce găzduieşte călugăriţe, cu viaţă de obşte şi are hramul „Duminica Sfinţilor Români“ (a doua Duminică după Rusalii) şi „Acoperământul Maicii Domnului“, pe 1 octombrie. Este situată în satul Mărcuş, Comuna Dobârlău, la 27 kilometri N/E de Braşov, la 20 kilometri N/V de Întorsura Buzăului, la 22 kilometri de municipiul Sfântu Gheorghe şi la 41 kilometri de staţiunea balneoclimaterică Covasna. Mănăstirea este situată prin pădurile dese ale Clăbucetelor Întorsurii, în munţii Carpaţilor de Curbură, pe o colină deasupra satului Mărcuş fiind vizibilă din Drumul Naţional 11 Braşov-Bacău, în dreptul localităţii Ozun.
Ctitorie a stareţei Serafima Comşa (construcţie începută din 1991), mănăstirea este situată pe un loc sfânt, care de secole adăposteşte, succesiv, aşezăminte monahale ridicate şi apoi distruse. În anul 1950, Suzana Comşa a ridicat, de una singura, o mănăstire întreagă, Biserica, câteva chilii şi un mic paraclis, care au fost distruse de comunişti în anul 1973.
Părintele Arsenie Boca spunea despre acest loc: „măi, voi nu aveţi idee ce loc este ăsta! Ăsta e un loc sfânt. Vor cânta îngerii din cer aici, căci e sfinţenie mare! Suzana, tu vei face mănăstire acolo, dar nu va ţine mult. Nu voi mai fi eu atuncea şi nu vei mai trăi nici tu, când cineva din neamul tău o va ridica iarăşi şi va dăinui“. A urmat să ridice mănăstirea maica Serafima, nepoata Suzanei Comşa.
Orfelinatul de la Mărcuş
Complexul monahal adăposteşte în prezent şi un orfelinat, aşezământ al micilor orfane, numit Asociaţia de Binefacere „Sfânta Iustina“, înfiinţată în cadrul Mănăstirii Mărcuş în scopul adăpostirii fetiţelor orfane sau abandonate de părinţii lor în maternitate. Casa familială a început a fi construită din anul 2001 de către stareţa Serafima, care este şi preşedinta Asociaţiei de Binefacere „Sfânta Iustina“.
Este prima casă familială din România înălţată pe lângă o mănăstire de maici ortodoxe, care îşi propune să adăpostească copii nou-născuţi. În acest fel, se preiau micuţele orfane de la frageda vârstă a sfântului botez creştinesc şi se asigură în continuare condiţii optime de creştere şi educaţie după toate principiile psihopedagogice, dar şi duhovniceşti, într-un climat moral sănătos, care să le ferească de urmările nefaste ale abandonului familial şi ale influenţelor tuturor factorilor nocivi ai societăţii noastre moderne. (Sava Flavius)