„Taina cea din veac ascunsă și de îngeri neștiută”, Nașterea din Fecioara Maria a Fiului lui Dumnezeu devenit Om, a fost prăznuită cu multă solemnitate și bucurie la Catedrala Patriarhală din
Tabere sociale la Vălenii de Munte
Copii proveniți din familii defavorizate și care au rezultate bune la învățătură din Arhiepiscopia Bucureștilor, în mod special, dar și din alte eparhii din ţară participă în perioada 9 iulie - 26 august 2017 la tabere gratuite la Vălenii de Munte, judeţul Prahova. Proiectul social, intitulat „Bucuria vacanţei”, este derulat de Protoieria Vălenii de Munte în parteneriat cu reprezentanţii a două pensiuni turistice şi ai unei firme de transport.
Regăsirea firescului vieţii este una dintre motivaţiile organizării pentru al 8-lea an consecutiv a proiectului social „Bucuria vacanţei” la Vălenii de Munte. Şi în acest an, zeci de copii care provin din familii defavorizate și care au rezultate bune la învățătură din Arhiepiscopia Bucureștilor, în mod special, dar și din alte eparhii din ţară participă până spre finalul lunii august la taberele gratuite. „Într-o perioadă în care viaţa copiilor noştri pare a se împrăştia neputincios în neantul unui prezent zdruncinat de rătăciri, boală, sărăcie, deziluzii şi analfabetism, taberele organizate de Biserică sunt adevărate oaze de normalitate, de regăsire şi de trăire în spiritul firescului creştin. Aceste tabere desfăşurate în Vălenii de Munte au ca scop apropierea tinerilor de Biserică şi de valorile acesteia. În perioada de vacanţă, prin intermediul acestor tabere, copiii asimilează mult mai uşor noţiunile de credinţă, deoarece ei sunt mai liniştiţi, iar în urma întâlnirilor cu tematică religioasă mulţi dintre ei vor pleca cu astfel de viziuni asupra Bisericii şi asupra misiunii ei în societate. S-a urmărit în primul rând ca aceste tabere să fie organizate pe lângă Biserică, deoarece prin întâlnirile cu copiii pe diferite teme religioase, ei să realizeze că Biserica le este alături în fiecare moment şi că, la rândul lor, şi ei pot fi de folos în lucrările social-pastorale”, a precizat pr. protoiereu Mihail Peneş, al Protoieriei Vălenii de Munte.
În cadrul taberei sociale, copiii sunt implicaţi în ateliere de creaţie, diverse activităţi în natură, competiţii sportive, excursii la situri arheologice din zonă, pelerinaje la mănăstiri, dar şi participări la Sfânta Liturghie şi la rugăciunea în comun. „Activitățile includ rugăciune, ateliere de creație, piscină, precum și drumeții către mănăstirile și siturile istorice din zonă, precum Muzeul Memorial «Nicolae Iorga», Muzeul Natura Văii Teleajenului, Muzeul de Etnografie al Văii Teleajenului, Salina Slănic Prahova, Așezământul social de la Valea Plopului, mănăstirile Caraiman, Crasna, Suzana, Cheia, Zamfira și Mălăiești sau Castelul Peleș se numără printre cele mai importante obiective religioase și turistice propuse de organizatori. Micii participanți vor putea deprinde abilități tehnice de pictare a icoanelor pe sticlă și de bătut toaca și vor vedea, la fața locului, cum se fabrică pâinea, saltelele și confecțiile din textile și piele în fabrici de profil și cum arată viața la fermă și la stână. De asemenea, prin participarea la rugăciunile de dimineață și de seară și la Sfânta Liturghie, ei vor cunoaște mai profund ritmul și semnificațiile vieții liturgice”, a menţionat părintele protoiereu Mihail Peneş.
Proiectul social al taberelor gratuite de la Vălenii de Munte este derulat de Protoieria Vălenii de Munte, a Arhiepiscopiei Bucureştilor, în parteneriat cu pensiunile turistice „Vera” şi „Livia”. De asemenea, mijloacele pentru transportul copiilor în pelerinaje şi excursii sunt puse la dispoziţie de firma SC Chivăran SRL, iar combustibilul necesar este finanţat de Protoieria Vălenii de Munte.