La opt ani de la trecerea la Domnul a vrednicului de pomenire Arhiepiscop Justinian Chira, cel care a păstorit Eparhia Maramureșului și Sătmarului mai bine de un sfert de secol (1990‑2016), miercuri, 30 octombrie,
Taina Botezului și sfințirea unei case pentru familiile de romi din Vânători-Neamț și Humulești, Târgu-Neamț
În după-amiaza zilei slăvitului praznic al Intrării Domnului în Ierusalim, 9 aprilie, în mijlocul Parohiei „Sfinții Voievozi” și „Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul” din Vânători-Neamț, a poposit Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, pentru săvârșirea Tainei Sfântului Botez pentru cei șase copii de etnie romă.
Evenimentul a avut o încărcătură deosebită deoarece Părintele Mitropolit Teofan a săvârșit botezul, împreună cu un sobor de slujitori din care au făcut parte părintele protopop Neculai Axentioi, părintele misionar Gheorghe-Marian Filip, pr. Dumitru Irina și pr. paroh Ioan-Viorel Irina, informează doxologia.ro. De față a fost și primarul comunei, doamna Maria Petrariu, viceprimarul Vasile Coșofreț, prof. Mihaela-Nadia Sângeap, directoarea Liceului Tehnologic „Arhim. Chiriac Nicolau” Vânători-Neamț, și prof. Teodora-Doina Paga.
Pentru nașii de botez, dr. Ionel- Cătălin și Tatiana-Maria Herghelegiu, Ilie-Dan și Irina cu fiica Teodora-Alexia Donciu și Andrei și Monica-Maria Stoina din municipiul Piatra Neamț, Ecaterina Hurghiș și Olga Ioniță-Maftei din Filioara, comuna Agapia, Părintele Mitropolit a adresat un cuvânt de mulțumire: „Vă adresez mulțumirile Bisericii pentru această sfântă lucrare și vin cu rugămintea de a menține legătura, pe cât este posibil, cu acești tineri botezați de dumneavoastră”.
La final, un elev de etnie romă, aflat în grija familiei Asaftei din municipiul Pașcani, județul Iași, a rostit în limba romani rugăciunea „Tatăl nostru”.
După Taina Sfântului Botez, Părintele Mitropolit le-a oferit un dar pruncilor botezați, apoi a urmat o agapă la casa socială a parohiei. Ierarhul a săvârșit și sfințirea casei familiei și Ana și Vasile Copoț, în satul Humulești, Târgu-Neamț, o familie de etnie romă cu opt copii. Au fost aduse mulțumiri și recunoștință celor care s-au implicat în construirea casei, pr. prof. Ioan Mihoc, pr. Marcel Bizubac, pr. Alexandru Pitic, pr. paroh Lucian Plugaru, diac. Ioniță Gheorghe- Ciprian, dar și sponsorilor, echipelor de lucrători și oamenilor de bine.