De sărbătoarea Soborului Sfântului Ioan Botezătorul, Preasfințitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii, s‑a aflat în mijlocul credincioșilor din localitatea Băltenii de Sus, județul Tulcea, săvârșind
Tămăduire trupească şi sufletească
Sfânta Taină a Maslului împărtăşeşte credinciosului harul nevăzut al tămăduirii sau al uşurării suferinţelor trupeşti şi întărirea sufletească. Întrucât şi Postul cel Mare se apropie, vă prezentăm mai jos programul liturgic al unor mănăstiri şi schituri bucureştene privind săvârşirea Tainei Sfântului Maslu.
Taina Sfântului Maslu este lucrarea sfântă săvârşită în numele Sfintei Treimi de către preoţii Bisericii, prin care se împărtăşeşte credinciosului bolnav harul nevăzut al tămăduirii sau uşurării suferinţelor trupeşti şi întărirea sufletească, iar efectul tainei depinde de credinţa bolnavului şi de iertarea lui de către Dumnezeu. Astfel, credincioşii bucureşteni pot participa la oficierea Sfântului Maslu în fiecare vineri, la ora 10:30, la Catedrala patriarhală. De asemenea, în ziua de vineri, după Sfânta Liturghie, Taina Sfântului Maslu se mai săvârşeşte la paraclisul patriarhal cu hramul "Duminica Tuturor Sfinţilor" - Mănăstirea Antim, la Mănăstirea Plumbuita, precum şi la Schitul Darvari. La Mănăstirea Radu Vodă, Sfântul Maslu se oficiază în fiecare vineri, de la ora 17:00, iar la Mănăstirea Christiana, în fiecare miercuri, de la ora 17:00. "Fiecare Taină a Sfântului Maslu ne aduce aminte de marea milostivire a lui Dumnezeu arătată faţă de omul în suferinţă. Au fost atât de multe cazuri de oameni bolnavi care aveau boli incurabile spre care Mântuitorul Iisus Hristos S-a aplecat şi pe care le-a vindecat, iar această putere tămăduitoare Domnul Iisus Hristos a lăsat-o Bisericii, Apostolilor şi urmaşilor lor. Noi, când săvârşim Taina Sfântului Maslu, nu facem această sfântă slujbă pentru spectacol, nu facem ceva ostentativ ca să dovedim că avem mare putere, ci săvârşim această Taină în numele Mântuitorului Iisus Hristos şi în calitate de iconomi ai tainelor lui Dumnezeu", a arătat părintele arhimandrit Timotei Aioanei, Mare eclesiarh al Catedralei patriarhale şi exarh cultural al Arhiepiscopiei Bucureştilor. Vindecarea depinde de credinţa credinciosului Taina Sfântului Maslu nu este o practică magică. Vindecarea omului, fie trupească, fie sufletească, depinde esenţial de două lucruri: voia lui Dumnezeu şi voia celui bolnav. Dacă Dumnezeu vrea să îl vindece, lucrul acesta se va întâmpla, dar nu se va petrece niciodată fără credinţa puternică a bolnavului şi dorinţa de a-L sluji ca un creştin adevărat pe Dumnezeu. "Credincioşii trebuie să vină cu smerenie şi astfel vor afla mari bucurii. Am cunoscut credincioşi care erau nelipsiţi de la Sfântul Maslu. Nu erau bolnavi, dar veneau cu credinţa aceasta că dobândesc în primul rând iertarea păcatelor şi vindecare sufletească, ce este mult mai importantă decât cea trupească. Vindecarea trupească este temporară, dar cea sufletească este veşnică", a adăugat arhim. Timotei Aioanei.