În a doua zi după Bobotează, marți, 7 ianuarie, la Soborul Sfântului Proroc Ioan Botezătorul, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcop‑vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, a s
„Tânăr şi neliniştit, dar întru Hristos“
Asociaţia Studenţilor Creştini Ortodocşi Români (ASCOR) - filiala Iaşi a organizat joi, 4 octombrie 2012, în Sala T17 a Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae“, prima conferinţă din acest an universitar, cu titlul „Tânăr şi neliniştit, dar întru Hristos“. Invitatul serii de dialog a fost pr. Răzvan Andrei Ionescu, slujitor al parohiei ortodoxe române „Sfânta Parascheva“ şi „Sfânta Genoveva“ din Paris.
Sala T17 a Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae“ din Iaşi a fost, joi seară, neîncăpătoare pentru numeroşii studenţi veniţi să asiste la conferinţa susţinută de pr. Răzvan Andrei Ionescu, slujitor al parohiei ortodoxe române „Sfânta Parascheva“ şi „Sfânta Genoveva“ din Paris.
Pr. Răzvan Andrei Ionescu şi-a început prelegerea subliniind faptul că cea mai bună călăuză pe care o poate avea un tânăr în viaţă este Duhul Sfânt, în a cărui prezenţă se permanentizează existenţa Mântuitorului Iisus Hristos.
„Soluţia noastră în Hristos este Duhul Sfânt, a cărui mângâiere este esenţială în viaţa noastră, altfel Mântuitorul nu ar fi lăsat-o pentru noi. Duhul Sfânt cunoaşte la micrometru realitatea sufletului nostru şi este atât de precis, încât ne cunoaşte cum noi nu ne cunoaştem. Dacă am şti şi am trăi acest lucru, scara valorilor din sufletul nostru s-ar schimba radical. Când un om este ocrotit de Dumnezeu şi intră în taina lui Dumnezeu, nici el nu ştie ce va deveni, fiindcă lucrurile acestea îl copleşesc, Dumnezeu nelucrând la nivelul minţii noastre. Dumnezeu vrea ca pe om să-l îndumnezeiască, adică să trăiască viaţa pe care El Însuşi o trăieşte, lucru de necrezut, dar spre care trebuie să îndrăznim, fiindcă nici un om nu a venit în această lume fără a fi chemat la sfinţenie, a afirmat pr. Răzvan Andrei Ionescu.
În continuare, invitatul a adus în discuţie o serie de exemple concrete în care Dumnezeu a lucrat în viaţa a diferiţi oameni, aceştia dobândind „neliniştea cea bună“ şi pacea lăuntrică, sufletească: „Felul în care Dumnezeu e bun cu noi ne surprinde întotdeauna, fiindcă tot ceea ce este în om nelinişte şi zbatere se risipeşte când Dumnezeu intră în suflet, iar toate lucrurile se văd altfel. Acest lucru se întâmplă deoarece în clipa în care omul îl găseşte pe Dumnezeu în inima lui, îşi găseşte adâncimea şi adevărata lui valoare, de care el nici măcar nu ştia că le are. Dacă vă lăsaţi sufletul să vă vorbească, vă va spune nişte lucruri care cu siguranţă vă vor surprinde şi vă vor bucura“.
În încheiere, pr. Ionescu a subliniat că „nu neliniştile şi frământările sunt importante, ci posibilitatea lor de vindecare. Oricine a experimentat în sufletul lui căderea, neputinţa, durerea, disperarea, deznădejdea şi mizeria se poate ridica şi schimba, dar numai în Duhul Sfânt, Mângâietorul sufletelor noastre. Nu există creştinism fără simţirea harului lui Dumnezeu“.
A doua parte a conferinţei a fost dedicată întrebărilor pe care studenţii le-au putut adresa invitatului în legătură cu tema dezbătută sau cu alte probleme care îi frământă.