De sărbătoarea Intrării Maicii Domnului în biserică, joi, 21 noiembrie, Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul, Episcop‑vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, a slujit la hramul Mănăstirii Peștera din
Târg caritabil la Parohia „Sfinţii Arhangheli“ - Huedin
La Parohia „Sfinţii Arhangheli“ - Huedin din Capitală se va desfăşura marţi, 25 martie, un târg meşteşugăresc. Evenimentul face parte din miniproiectul de educaţie social-filantropică cu care parohia va participa la Concursul naţional „Sfânta Euharistie - lumina vieţii creştine“ organizat de Patriarhia Română. Scopul activităţii este obţinerea de resurse financiare pentru susţinerea proiectelor social-filantropice şi culturale ale parohiei.
Obiectele ce vor putea fi achiziţionate de praznicul Bunei Vestiri la târgul meşteşugăresc de la biserica Parohiei „Sfinţii Arhangheli“ - Huedin din Capitală sunt atât mărţişoare, decoraţiuni, căni, vaze şi farfurioare din lut, pictate de către copii cu diferite motive ornamentale, cât şi icoane pe lemn, realizate de către artişti plastici consacraţi. Obiectele meşteşugăreşti au fost pregătite zilele trecute de către copiii de la clasa a III-a D a Şcolii Gimnaziale nr. 98 „Avram Iancu“ din Capitală, sub coordonarea profesoarei Roxana Toader, care au înţeles că scopul muncii lor este ca să ajute alţi copii şi adulţi aflaţi în situaţii grele şi, de aceea, şi-au dat silinţa ca obiectele lor să fie cât mai frumoase. „Prin proiectul nostru, «Zile de neuitat», ne dorim ca
să-i conştientizăm atât pe copii, cât şi pe părinţi de importanţa Sfintei Împărtăşanii, Sfintei Liturghii, participării la Sfânta Biserică, dar şi a faptelor de milostenie, pe care toţi suntem datori să le săvârşim. Colaboratori în demersul nostru ne sunt Şcoala Gimnazială nr. 98 «Avram Iancu», mai precis clasa a III-a D, ca principal colaborator, şi Atelierul de pictură al domnului pictor Cătălin Băluţ, care a donat mai multe icoane. Suma rezultată în urma târgului meşteşugăresc ce va avea loc în pridvorul bisericii, împreună cu alte contribuţii băneşti de la alţi ajutători ai bisericii noastre, va fi îndreptată către 20 de copii romi din parohia noastră şi către Adăpostul social de zi şi de noapte pentru situaţii de urgenţă, situat în Prelungirea Ferentari. Dorim să cumpărăm articole de îmbrăcăminte, rechizite şcolare. De asemenea, vrem să oferim copiilor posibilitatea de a merge într-un pelerinaj la mănăstirile din jurul Bucureştiului“, a precizat pr. Nectarie Florentin Antasiuc, parohul Bisericii „Sfinţii Arhangheli“ - Huedin din Bucureşti.
Copiii care au ajutat la confecţionarea obiectelor meşteşugăreşti sunt şi participanţi la programele catehetice ale parohiei, dar şi la cele cultural-artistice, precum atelierul de pictură, coordonat de pictorul bisericesc Cătălin Băluţ. „Contribuţia noastră în acest proiect constă în modulele de predare a tehnicilor specifice artei religioase pe care noi le împărtăşim copiilor, dar activitatea de bază este învăţarea tehnicii de pictat pe lemn. Biserica, pe lângă Şcoală, este partenerul ideal al copiilor care doresc să afle lucruri legate de credinţă, fiindcă icoana e parte a vieţii creştinului. Ea este ca o rugăciune şi, bineînţeles, ea trebuie învăţată la început pe de rost. Au fost în trecut dezvoltate proiecte şi cu şcoli generale, centre de educaţie, dar, în acest caz, noi am găsit un suport în Biserica «Sfinţii Arhangheli» - Huedin, mai ales că în momentul de faţă derulăm în această biserică lucrarea de pictură interioară în tehnica frescă“, a spus Cătălin Băluţ, pictor bisericesc, artist plastic şi doctor în arte vizuale.
În cadrul bisericii Parohiei „Sfinţii Arhangheli“- Huedin, Protoieria Sector 4 Capitală, se desfăşoară mai multe activităţi misionare, precum serile catehetice din zilele de luni şi miercuri, cantina socială, coordonată de pr. Alexe Tanior, de care beneficiază 40 de oameni săraci, şi biblioteca din turnul-clopotniţă, la care are acces oricine doreşte o carte religioasă bună şi lărgirea orizonturilor culturale.