Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Târnosire de biserică în Parohia Ferice
Comunitatea de creştini ortodocşi din satul Săud, filie a Parohiei Ferice, Protopopiatul Beiuş, de la poalele Apusenilor, alcătuită din 70 de familii cu 214 suflete, l-a avut în mijlocul ei, în Duminica Mironosiţelor, pe Preasfinţitul Sofronie, Episcopul Oradiei, care a târnosit noua biserică de zid a satului.
După slujba de târnosire a bisericii, în cuvântul de învăţătură rostit în cadrul Sfintei Liturghii, Preasfinţitul Sofronie i-a încredinţat pe cei prezenţi de faptul că sfinţirea unei biserici este o zi de importanţă istorică. Evocând credinţa înaintaşilor în Învierea Mântuitorului, dovedită prin ctitorirea de lăcaşuri sfinte, PS Sofronie a spus celor prezenţi că în piciorul Sfintei Mese a altarului au fost puse părticele din moaştele Sfinţilor Epictet şi Astion. "Ei sunt primii martiri omorâţi pentru credinţa lor în Mântuitorul Iisus Hristos în pământul Daciei Pontice, în pământul Dobrogei de azi, o dovadă a unităţii, nu numai de neam, ci şi de credinţă a poporului nostru", a mai spus PS Sofronie. Ierarhul i-a îndemnat pe credincioşi să îi înveţe pe copiii lor să deprindă postul, rugăciunea, răbdarea, rezistenţa la umilinţă, suferinţele asumate, arme duhovniceşti care asigură dăinuirea noastră în istorie. La finalul slujbei, PS Sofronie l-a hirotesit pe pr. paroh Ioan Foghiş întru iconom-stavrofor şi a înmânat diplome de vrednicie pentru credincioşii care s-au jertfit şi au ajutat la ridicarea şi înfrumuseţarea noului sfânt lăcaş. Satul Săud este atestat documentar la 1559, fiind o comunitate cu profundă vocaţie patriotică. La 1918, preotul satului Gavril Popovici împreună cu cântăreţul Mihai Popa au participat la Marea Adunare Naţională de la Alba-Iulia, iar în al Doilea Război Mondial cinci dintre fiii satului şi-au dat viaţa pentru libertate şi unitate naţională. Biserica nou târnosită, cu hramul "Pogorârea Sfântului Duh", a fost ridicată cu multă jertfelnicie între 1996 şi 2012, în timpul păstoririi vrednicului preot Ioan Foghiş, care a mai zidit, între 1983 şi 1984, o biserică de zid în Parohia Ferice pe care o păstoreşte din 1981. Sfântul lăcaş din Săud a fost ridicat prin contribuţia credincioşilor şi cu sprijinul Primăriei Bunteşti. Sărbătoarea Parohiei maramureşene Strâmtura Biserica din localitatea maramureşeană Strâmtura şi-a sărbătorit cel de-al doilea hram, al Femeilor Mironosiţe. Credincioşii de aici l-au avut în mijlocul lor pe Preasfinţitul Iustin Sigheteanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, pe care l-au întâmpinat, potrivit tradiţiei locului, în straie populare. Ierarhul a arătat că pe aceste meleaguri este o tradiţie ca în Duminica Mironosiţelor să fie săvârşită o slujbă însemnată, sărbătorind femeia creştină, femeia mamă, fiica Bisericii noastre care naşte fii şi fiice pentru Împărăţia lui Dumnezeu. PS Iustin Sigheteanul a oficiat Sfânta Liturghie împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi în altarul de vară al bisericii. Primul hram al bisericii din localitatea Strâmtura este "Soborul Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil".