Ziua de 15 noiembrie marchează, în Biserica noastră, atât începutul Postului Nașterii Domnului, cât și pomenirea Sfântului Cuvios Paisie de la Neamț. Între lăcașurile care îl au ocrotitor spiritual pe marele stareț isihast se numără și biserica Parohiei „Șerban Vodă” din Protopopiatul Sector 4 Capitală, care și-a sărbătorit hramul de toamnă prin rugăciune. Bogatul program liturgic care a marcat sărbătoarea comunității parohiale a debutat în ajunul zilei de pomenire a sfântului.
Târnosirea bisericii de la Mănăstirea Pantocrator, Beclean
Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a târnosit duminică, 29 septembrie, împreună cu Preasfințitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii, și cu Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, biserica Mănăstirii Pantocrator din Beclean, județul Bistrița-Năsăud.
Biserica a fost pusă sub ocrotirea Sfântului Cuvios Paisie Aghioritul, de la a cărui naștere s-au împlinit 100 de ani, fiind singura din România care îl are ocrotitor spiritual pe sfântul athonit.
După slujba de târnosire, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Andrei, Preasfințitul Părinte Visarion și Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul au săvârşit Sfânta Liturghie, iar Părintele Episcop Visarion a rostit un cuvânt de învățătură în care a subliniat caracterul reversibil al atitudinilor și faptelor noastre și a accentuat primatul milei în trăirea creștină. De asemenea, ierarhul a făcut un apel și la ajutorarea semenilor afectați de inundațiile din sud-estul României.
Răspunsurile liturgice au fost date de un grup de teologi de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca.
La finalul Liturghiei, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a evidențiat asimilarea pericopei evanghelice a duminicii, a iubirii vrăjmașilor, în spiritualitatea athonită și în cea românească. Pornind de la învățătura și îndemnul Sfântului Siluan Athonitul, acesta a spus că, pentru a păstra harul lui Dumnezeu, trebuie să facem cel puțin două lucruri esențiale: să-i iubim pe vrăjmași ca și pe prieteni și să-I mulțumim lui Dumnezeu pentru necazuri la fel cum Îi mulțumim pentru bucurii.
Mitropolitul Andrei a oferit starețului mănăstirii, protos. Luca Gheberta, și proin-protopopului Vicențiu Doru Zinveliu, ctitor al bisericii mănăstirii, Ordinul „Sfântul Ierarh Pahomie de la Gledin” pentru clerici, recent înființat de arhiepiscopie. Petru Miron a primit „Crucea Transilvană” pentru mireni, cea mai înaltă distincție a mitropoliei. Au mai primit distincţii Cornel Botean şi Marius Botean, donatorii terenului pentru incinta mănăstirii, deputata Diana Morar, Macarie Moldovan, Cristian Cârlig, Vasile Gheberta, Vasile Săsărman, Mihai Streza, Mihai Negrea, Lazăr Elek și Vasile Rădac, alături de alți binefăcători.