Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, a fost de sărbătoarea Intrării în biserică a Maicii Domnului în mijlocul credincioșilor Parohiei „Pogorârea Sfântului Duh” din orașul Oravița,
Târnosirea bisericii din filia Rogna
Preasfinţitul Petroniu, Episcopul Sălajului, a târnosit, în 17 octombrie, în Duminica a 21-a după Rusalii, biserica din filia Rogna, Parohia Buzaşi, Protopopiatul Jibou. A urmat Sfânta Liturghie arhierească, la care au participat părintele protopop Dan Dregan şi un sobor de preoţi şi diaconi.
Satul Rogna este situat pe malul stâng al Someşului şi face parte, împreună cu alte 12 sate, din comuna Ileanda. Biserica a jucat un rol important în acest ţinut, de-a lungul timpului, în ce priveşte culturalizarea ţăranilor iobagi, până la înfiinţarea de şcoli, în 1862. O şcoală confesională funcţiona şi la Rogna, unde veneau şi copiii din Ciumeni şi Bizuşa. Obiceiurile păstrate din moşi-strămoşi au fost cele mai preţioase şi singurele elemente de cultură ce au pătruns în sânul ţărănimii române, în timpurile când ţărănimea a avut o situaţie atât de vitregă. Primele şcoli confesionale s-au înfiinţat între 1860 şi 1862, apoi au apărut cele de stat, în 1881. Sărbătorile religioase sunt respectate, oamenii se îmbracă cu ce au mai frumos şi merg la biserică, de asemenea cei mai mulţi respectă cu stricteţe zilele de post şi toată perioada de post când nu se fac nunţi, nici petreceri, aşa cum se arată în lucrarea monografică "Ileanda-Vatră strămoşească", a prof. Doina Popovici din Ileanda. Lucrările de la Rogna, binecuvântate În ceea ce priveşte biserica din Rogna, date despre construirea ei nu se cunosc, decât că în interiorul ei se găseşte o strană pentru cântăreţi, datată din 1872, ceea ce arată că biserica ar fi fost construită înainte de acest moment. Nu se cunosc date nici despre târnosirea ei şi nici nu s-au găsit sfinte moaşte în piciorul Sfintei Mese. Cei 28 de credincioşi ortodocşi existenţi în momentul de faţă formează filia Rogna şi aparţin de Parohia Buzaşi. Parohia mai are încă o filie, Podiş. Din luna octombrie a anului 2007, parohia este păstorită de părintele Cristian-Ioan Oancea. La biserica din Rogna s-au realizat, în ultimii trei ani, următoarele lucrări: s-a dotat Sfântul Altar cu cele necesare, s-a reparat tencuiala şi s-a zugrăvit interior şi exterior, s-a reparat şi vopsit acoperişul, s-a schimbat pazia, burlanele şi jgheaburile, s-a reparat şi vopsit gardul. PS Petroniu, Episcopul Sălajului, a binecuvântat strădania credincioşilor din Rogna prin târnosirea bisericii. La începutul cuvântului de învăţătură, Preasfinţia Sa a arătat importanţa şi rânduiala târnosirii unei biserici, apoi a explicat Evanghelia duminicii, Pilda Semănătorului. (pr. prot. Dan Drăgan)