Cadrele de la Inspectoratul de Jandarmi Județean Arad au participat vineri, 8 noiembrie, de sărbătoarea Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil, ocrotitorii lor, la Sfânta Liturghie săvârșită la Mănăstirea
Târnosirea bisericii din Parohia Almașu Mare
Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei, a săvârşit slujba de târnosire a bisericii cu hramul „Schimbarea la Față” din Parohia Almașu Mare, Protopopiatul Alba Iulia, duminică, 6 august, în ziua praznicului Schimbării la Față a Mântuitorului Iisus Hristos.
Ierarhul a săvârșit Dumnezeiasca Liturghie și a rostit cuvântul de învățătură adresat credincioşilor prezenţi, conform Arhiepiscopiei Alba Iuliei.
„Lucru esențial nu este pur și simplu să-L vedem pe Dumnezeu în Iisus Hristos, ci mai degrabă să-L ascultăm și să-L urmăm pe Mântuitorul nostru, Modelul sublim al desăvârșirii morale, Sursa de realizare morală. Acest lucru Îl cere de la noi Tatăl ceresc, când strigă deasupra Taborului: «Acesta este Fiul Meu Cel iubit. Voi de El să ascultați». Dacă-L ascultăm și Îl urmăm pe Domnul, atunci viețile noastre vor dobândi strălucirea luminii lui Dumnezeu. Noi vom deveni lumini care strălucesc pentru Dumnezeu în întunericul acestei lumi degradate și disperate. Iată de ce și Sfântul Apostol Pavel îndeamnă: «Ca fii ai luminii să umblați»”, a spus ierarhul.
La finalul slujbei, preotul paroh Victor Ovidiu Damșa a fost hirotesit întru sachelar, iar binefăcătorii și ostenitorii care au contribuit la înfrumusețarea lăcașului de închinare au primit din partea ierarhului diplome de aleasă cinstire.
Biserica „Schimbarea la Față a Domnului” din Almașu Mare a fost ridicată între anii 1822 și 1826, în timpul slujirii preotului Aron Oprea. Pictura din Sfântul Altar datează din anul 1835, lucrare originală din care s-au păstrat anumite secvențe reprezentative. Catapeteasma bisericii este placată cu icoane pe sticlă, realizate de către Ioan Pop Zugravul din Brașov, în perioada 1834-1835. Haina picturală care împodobește naosul a fost executată între anii 1990 și 1994 de către Raluca Ceicu din București. În perioada 2022-2023, biserica a trecut printr-un amplu proces de reabilitare, fiind restaurate pictura interioară, fațada bisericii și turla. Lăcașul de închinare a fost înzestrat cu toate cele necesare cultului divin, fiind pregătit pentru târnosire, conform Arhiepiscopiei Alba Iuliei.