În ziua sărbătorii Soborului Sfântului Proroc Ioan Botezătorul, 7 ianuarie, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Mitropolitul Olteniei, a săvârșit Sfânta Liturghie de hram în biserica Parohiei Craioviţa II,
Târnosirea bisericii din Petnic
În Duminica a treia a Postului Mare, Duminica Sfintei Cruci, Preasfinţitul Lucian, Episcopul Caransebeşului, şi Preasfinţitul Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, înconjuraţi de un sobor de preoţi şi diaconi, au poposit în Parohia Petnic, Protopopiatul Băile Herculane. Cu acest prilej au săvârşit slujba de târnosire a bisericii parohiale, apoi au oficiat Liturghia Sfântului Vasile cel Mare.
La slujbă au participat autorităţi locale, fii duhovniceşti ai Parohiei Petnic, copii, tineri, precum şi numeroşi credincioşi şi credincioase, iar la momentul potrivit foarte mulţi dintre aceştia au primit Sfintele Taine. Cuvântul de învăţătură i-a aparţinut PS Episcop Nicodim al Severinului şi Strehaiei: "Avem posibilitatea de a împlini teologia slujirii, adică de a face bine, posibilitatea de a împodobi casa lui Dumnezeu, ca şi alţii, venind aici să se bucure, să găsească căldură. Cât de frumos arată o biserică împodobită, prin urmare dumneavoastră întotdeauna, împreună cu părintele paroh, să continuaţi această lucrare de a fi lângă biserică, să o sprijiniţi, este a dumneavoastră, aparţine comunităţii voastre. Trebuie să fiţi încredinţaţi că toţi creştinii care ajută Biserica se ajută pe ei. Dumnezeu răsplăteşte, Dumnezeu nu rămâne dator. Atunci când venim la biserică rostim rugăciuni, nu este nimeni care să nu aibă nevoie de ajutorul lui Dumnezeu. Atunci când avem un necaz cine ne poate ajuta dacă nu numai Bunul Dumnezeu, trebuie să reţinem următoarea expresie: îmi dezvălui sufletul meu Domnului. Aşadar aici, în biserică, să ne dezvăluim sufletele noastre Domnului". În încheiere, Episcopul Caransebeşului a spus: "Dumnezeu a rânduit ca astăzi, 27 martie 2011, în Duminica a treia a Postului Mare închinată Sfintei Cruci, să târnosim, să sfinţim această biserică veche din Petnic care, din punct de vedere spiritual, este cea mai nouă biserică din Episcopia Caransebeşului. Este cea mai nouă pentru că astăzi a fost târnosită, ea este însă veche pentru că a fost ridicată acum 200 de ani, dar nu s-au aşezat în Sfânta Masă moaştele Sfinţilor Mucenici. Ne bucurăm să vedem în episcopia noastră şi în toate episcopiile biserici care se înnoiesc, biserici care aşteaptă sfinţirea. Ne încredinţăm rugăciunile Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel şi Sfântului Vasile cel Mare, pentru că biserica din Petnic are aceste două hramuri, ne încredinţăm rugăciunile Preacuratei Fecioare Maria pe care am preacinstit-o în mod special acum două zile, la praznicul Întrupării Domnului sau Buna Vestire". La finalul slujbei, toţi credincioşii au intrat în Sfântul Altar, au sărutat Sfânta Masă, Evanghelia şi Sfânta Cruce. Potrivit tradiţiei Bisericii noastre, doar la târnosirea unei biserici toţi credincioşii, bărbaţi, femei, tineri şi copii, au posibilitatea să intre în Sfântul Altar pentru a se închina. Biserica din Petnic a fost construită în anul 1824, are hramurile "Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel" şi "Sfântul Vasile cel Mare" şi, deşi are o vechime de aproape 200 de ani, în Sfânta Masă nu au fost sfinte moaşte. În prezent este păstorită cu multă dragoste şi dăruire de părintele paroh Ilie-Ştefan Bubă. (Darius Herea/Diac. Nicolae Codrea)