La opt ani de la trecerea la Domnul a vrednicului de pomenire Arhiepiscop Justinian Chira, cel care a păstorit Eparhia Maramureșului și Sătmarului mai bine de un sfert de secol (1990‑2016), miercuri, 30 octombrie,
Târnosirea bisericii Mănăstirii Budeşti, Maramureş
La sărbătoarea Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena, Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, a săvârşit slujba de târnosire a Bisericii „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena” a Mănăstirii Budeşti, cu ocazia hramului, alături de Înaltpreasfinţitul Părinte Iosif, Arhiepiscopul ortodox român al Europei Occidentale şi Mitropolitul ortodox român al Europei Occidentale și Meridionale, şi de Preasfinţitul Nectarie de Bretania, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Europei Occidentale.
PS Părinte Episcop Iustin a oferit bisericii, cu această ocazie, al doilea hram - „Sfântul Acoperământ al Maicii Domnului”. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Grupul psaltic „Theologos”.
Cuvântul de învăţătură a fost rostit de Înaltpreasfinţitul Părinte Iosif, care a vorbit despre însemnătatea bisericii. „Când intrăm în biserică, de fapt intrăm în cer. Dar care este poarta? Poarta este Hristos. Când intrăm dincolo, toate păcatele noastre, toate neputinţele noastre, fiinţa noastră întreagă este luată în primire, este primită de Însuşi Fiul lui Dumnezeu, pe care o duce înaintea lui Dumnezeu Tatăl, pentru că asta a făcut El prin moartea şi Învierea Lui şi prin Înălţarea la ceruri, firea noastră omenească, omenitatea noastră o duce de-a dreapta Tronului lui Dumnezeu Tatăl în Preasfânta Treime. De aceea, nu este mântuire în afara Bisericii”, a subliniat ierarhul.
Protos. Mihail Bud, stareţul mănăstirii, a menţionat că noua biserică este o copie fidelă a bisericii din Budeşti Josani, care este monument UNESCO, şi a adresat mulţumiri celor care au oferit sprijin în edificarea acesteia.