În cadrul manifestărilor solemne dedicate eroilor Revoluției Române din decembrie 1989, luni, 23 decembrie, la monumentul eroilor jandarmi de la Aeroportul Internațional „Henri Coandă” din Otopeni a fost
Târnosirea bisericii parohiale din Mercina
În Duminica a VI-a după Rusalii, Preasfinţitul Lucian, Episcopul Caransebeşului, s-a aflat în mijlocul credincioşilor din Parohia Mercina, Protopopiatul Oraviţa. Cu acest prilej, a oficiat, înconjurat de un numeros sobor de preoţi şi diaconi, slujba de târnosire a bisericii parohiale cu hramul "Adormirea Maicii Domnului", apoi a săvârşit Sfânta Liturghie.
La slujbă au participat autorităţi locale şi centrale, tineri şi copii înveşmântaţi în straie populare, numeroşi credincioşi şi credincioase, mulţi dintre aceştia împărtăşindu-se cu Sfintele Taine. Totodată, la eveniment a fost prezentă şi renumita fanfară din localitate, care a făcut cunoscut numele acesteia în Banatul montan. Biserica parohială din Mercina a fost construită între anii 1762 şi 1793 din cărămidă, pictura fiind executată în anul 1882, de Filip Matei din Bocşa, în ulei. Biserica a fost sfinţită la 3 septembrie 1793, de episcopul ortodox sârb Iosif Ioanovici de Şacabent al Vârşeţului, iar în urma restaurării dintre anii 2007 şi 2011, Sfânta Masă a fost înnoită prin osârdia preotului şi a credincioşilor din această parohie. În cadrul Sfintei Liturghii, părintele paroh Constantin Benţa a fost hirotesit întru iconom, pentru rodnica sa activitate. În cuvântul de învăţătură, PS Lucian a menţionat: "Mântuitorul Iisus Hristos, în Evanghelia care s-a citit astăzi în cadrul Sfintei Liturghii, vindecă sufletul şi trupul slăbănogului din Capernaum. Ce vrea să însemne oare această rânduială a Bisericii? În aceste duminici, a IV-a, a V-a şi a VI-a după Rusalii, au fost rânduite aceste pericope evanghelice în care Mântuitorul săvârşeşte minuni nemaiîntâlnite: vindecarea slugii sutaşului roman, vindecarea celor doi demonizaţi şi cea a slăbănogului din Capernaum. Sfinţii Părinţi ai Bisericii au rânduit ca în aceste duminici să se citească aceste evanghelii şi să ne dăm seama cu toţii că doctorul sufletelor şi al trupurilor noastre este Domnul şi Mântuitorul Iisus Hristos, care a venit să caute şi să mântuiască pe cel pierdut. Mântuitorul Iisus Hristos este păstorul nostru, este doctorul sufletelor şi al trupurilor noastre, El ne vindecă şi pe noi, aşa cum l-a vindecat şi pe slăbănogul din Capernaum, cum i-a vindecat pe demonizaţii din Gadara şi cum a vindecat sluga sutaşului roman. Şi pe noi, dacă avem credinţă, dacă avem nădejde, dacă avem dragoste, răbdare şi smerenie, şi pe noi, Dumnezeu, Dumnezeu-omul Iisus Hristos ne vindecă de orice neputinţă sufletească şi trupească". La finalul Sfintei Liturghii, credincioşii au intrat în Sfântul Altar. Potrivit tradiţiei, au sărutat Sfânta Cruce şi Evanghelia, au fost miruiţi şi au primit anafură şi iconiţe din partea Preasfinţitului Părinte Lucian. (Diac. Nicolae Codrea, Darius Herea)