De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Târnosirea bisericii Schitului „Izvorul Sfântului Ghelasie” de la Hopagi, Alba
Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei, a săvârșit duminică, 24 iulie, slujba de târnosire a Bisericii „Acoperământul Maicii Domnului” și „Sfântul Ierarh Ghelasie de la Râmeț” a Schitului „Izvorul Sfântului Ghelasie” de la Hopagi, ce aparține de Mănăstirea Râmeț, judeţul Alba.
Ierarhul a săvârşit Sfânta Liturghie și a rostit cuvântul de învățătură. Conform Arhiepiscopiei Alba Iuliei, adresându-se celor prezenți, ierarhul a spus: „Este bine să căutăm a intra în mod regulat în Casa Domnului, pentru ca aici, în biserică, să cântăm împreună, să ne rugăm împreună, să ne împărtășim din același Potir, să devenim un suflet și o inimă, ca primii creștini din Ierusalim. Atunci vom simți impulsul lăuntric de a exclama cu profetul David: «Cât de iubite sunt lăcașurile Tale, Doamne al puterilor! Dorește și se sfârșește sufletul meu după curțile Domnului!»”
Schitul de la Hopagi, situat la aproximativ 20 de kilometri de Mănăstirea Râmeț, a fost ridicat începând cu anul 2015, la inițiativa protos. Ioanichie Pleșa, duhovnic al Mănăstirii Râmeț, cu sprijinul maicii starețe, stavrofora Apolinaria Barb, și al obștii monahale. Ridicarea unei vetre monahale pe locul izvorului Sfântului Ghelasie s-a făcut cu scopul de a păstra vie memoria ierarhului transilvănean din secolul al XIV-lea. Aici, conform tradiției, egumenul Ghelasie a săvârșit o minune, făcând să izvorască apă în vreme de secetă. În decursul lucrărilor de construire a schitului, izvorul a fost marcat prin ridicarea unei cruci din piatră.