De sărbătoarea Soborului Sfântului Ioan Botezătorul, Preasfințitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii, s‑a aflat în mijlocul credincioșilor din localitatea Băltenii de Sus, județul Tulcea, săvârșind
Târnosirea Bisericii Vovidenia din Iași
Duminică, 25 septembrie 2022, Biserica Vovidenia din Iași a fost resfințită. Slujba de târnosire a fost săvârșită de către Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, împreună cu Preasfințitul Părinte Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud, înconjurați de un sobor de preoți și diaconi.
Biserica monument istoric cu hramul „Intrarea Maicii Domnului în biserică” ce a fost ctitorită în anul 1645, în timpul domniei lui Vasile Lupu, a fost reînveșmântată duminică în har prin binecuvântarea celor doi ierarhi care, după târnosire, au săvârșit Sfânta Liturghie la un Altar amenajat în proximitatea lăcașului de cult.
După citirea pasajului evanghelic, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Teofan a rostit un cuvânt de învățătură adresat credincioșilor prezenți.
„Ne uităm la această biserică. Cât de frumos au gândit-o cei de acum câteva veacuri. Câtă armonie în interior și câtă armonie în afară. Chiar dacă o vedem la suprafață, ea este frumoasă întru adânc. Adâncime care, dacă luptăm să o dobândim, pătrundem în miezul lucrurilor, înțelegem numai bine ce se întâmplă cu viața noastră, cu viața celor din jurul nostru, cu viața lumii în general! De aceea, iubiți credincioși, să Îl rugăm pe Dumnezeu să ne dăruiască putere, să luptăm pentru dobândirea celor necesare vieții și să nu uităm scopul nostru, dobândirea Împărăției cerurilor. Să Îl rugăm pe Dumnezeu să ne dea putere să fim ai Lui, căci prin aceasta suntem sau tindem a fi oameni ai adâncimilor celor dătătoare de sens, de lumină, de adevăr, de frumos, de Dumnezeu!”, a arătat Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Teofan.
„Astăzi este o zi de sărbătoare, ca o zi de Paști, pentru că acum s-au finalizat lucrările de înnoire, de restaurare a bisericii și, prin binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit, prin rugăciunile care s-au înălțat aici, s-a chemat din nou harul lui Dumnezeu ca să Se pogoare peste această biserică și să devină lăcaș pentru înnoirea și sfințirea noastră”, a arătat Preasfințitul Părinte Episcop Veniamin.
La final, părintele paroh Daniel Isai a mulțumit tuturor celor care i-au fost alături la această amplă lucrare, amintind provocările prin care a trecut de-a lungul vremii. De asemenea, a arătat că în timpul restaurării picturii de pe catapeteasmă au fost descoperite patru icoane realizate pe tocurile ușilor împărătești și diaconești, reprezentând pe Sfinții Vasile cel Mare și Sfântul Ioan Gură de Aur și patru diaconi, acestea fiind cele mai vechi picturi ale bisericii.
Ca semn de recunoștință, părintele paroh a primit din partea Înaltpreasfințitului Părinte Teofan distincția „Crucea Moldavă”. Cu prilejul resfințirii Bisericii Vovidenia, credincioșii pot intra să se închine până miercuri, 28 septembrie, în Sfântul Altar și se pot închina la o părticică din moaștele Sfântului Ioan Maximovici.