La 25 noiembrie 2018, în anticiparea Centenarului Marii Uniri, un sobor impresionant de ierarhi, condus de Sanctitatea Sa Bartolomeu, Arhiepiscopul Constantinopolului-Noua Romă și Patriarh Ecumenic, și de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, consacra „singurul edificiu reprezentativ al Centenarului României reîntregite”. La șase ani de la acest moment istoric, în urma eforturilor susținute ale echipelor de muncitori, Catedrala Mântuirii Neamului se înfățișează în peisajul urban agitat al Capitalei ca o oază luminoasă de liniște, în care orice om poate să se oprească, să se regăsească pe sine în legătură tainică cu Dumnezeu, dătătorul a tot binele.
Târnosirea unei biserici din Munții Zarandului
Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Timotei a poposit duminică, 11 septembrie, la Parohia Cil, așezată în depresiunea Munților Zarandului, județul Arad.
Încă de la primele ore ale dimineții, ierarhul a fost întâmpinat de către preotul Beni Ioja, protopopul Sebișului, preotul conf. dr. Lucian Farcașiu de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Arad, preotul paroh Ioan-Alin Curechian și alți slujitori. În prima parte, s-a săvârșit rânduiala târnosirii bisericii și a binecuvântării lucrărilor de restaurare care s-au efectuat la sfântul lăcaș. Biserica din Cil a fost sfinţită la 10 septembrie 1972, de către vrednicul de pomenire Patriarh Teoctist Arăpașu, pe atunci Episcop al Aradului, dar din cauza degradării Sfintei Mese și a mobilierului vechi, comunitatea parohială s-a ostenit să refacă în totalitate Sfânta Masă a Altarului, iconostasul și exteriorul bisericii. Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Timotei a săvârșit, după această slujbă de târnosire, Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. În cuvântul de învățătură, ierarhul a vorbit despre „înnoirea vieții”, arătând că trebuie respectată tradiția bisericească în sensul înnoirii întregii ființe prin săvârșirea binelui. La finalul Sfintei Liturghii, pentru toată munca întreprinsă în folosul Bisericii și al comunității pe care o păstorește, părintele paroh Ioan-Alin Curechian a fost hirotesit iconom. Toți cei prezenți au marcat momentul printr-o agapă frățească.