În cadrul manifestărilor solemne dedicate eroilor Revoluției Române din decembrie 1989, luni, 23 decembrie, la monumentul eroilor jandarmi de la Aeroportul Internațional „Henri Coandă” din Otopeni a fost
Te Deum cu prilejul Zilei Naţionale, la Roman şi Bacău
Preasfinţitul Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, a participat sâmbătă, 1 decembrie 2012, la evenimentele organizate în municipiile Roman şi Bacău cu prilejul Zilei Naţionale a României. La slujbele de Te Deum oficiate de Preasfinţia Sa au asistat autorităţi locale şi judeţene, cadre militare şi locuitori din Roman, respectiv din Bacău.
În Piaţa "Roman Muşat" din municipiul Roman a fost oficiată sâmbătă, 1 decembrie, o slujbă de Te Deum de PS Ioachim Băcăuanul, prilejuită de Ziua Naţională a României. Preasfinţia Sa a ajuns apoi, în jurul prânzului, în Piaţa Tricolorului din Bacău pentru a înălţa rugăciuni alături de un sobor de preoţi şi diaconi. După cum ne-a relatat pr. Constantin Gherasim, inspector pe Probleme de tineret şi mass-media al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, la manifestările din Bacău dedicate Zilei României au asistat sute de persoane. PS Ioachim Băcăuanul a adresat un cuvânt în care a arătat că sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei este evenimentul care uneşte de aproape două mii de ani pe toţi românii în acelaşi cuget şi credinţă strămoşească. Episcopul-vicar al Eparhiei Romanului şi Bacăului a mai adăugat că ziua de 1 decembrie 2012 ne aminteşte că de 94 de ani românii din cele trei provincii s-au unit într-un singur stat unitar independent. "Actul memorabil de la 1 decembrie 1918 a deschis o etapă nouă în istoria statului român unitar, în dezvoltarea lui social-economică, cultural-tradiţională, în schimbul internaţional de valori materiale şi spirituale. Pe lângă toate acestea, trebuie să amintim că acest sacru eveniment a adus şi profunde schimbări în viaţa Bisericii Ortodoxe Române, care au culminat cu obţinerea autocefaliei şi organizarea Bisericii noastre ca patriarhat în anul 1925. Dacă în această zi, plină de lumină, ne aducem aminte, cu veneraţie şi recunoştinţă, de făuritorii României din 1918, nu trebuie să uităm că Biserica, prin smeriţii ei slujitori de altădată, şi-a adus contribuţia ei sinceră şi totală la pregătirea şi apoi la realizarea unirii statale. De aceea, pentru noi, românii, ziua de astăzi (n.r. sâmbătă) nu trebuie să rămână doar o zi comemorativă, de pomenire a corifeilor ce au înfăptuit marea unire într-un singur stat, ci trebuie să fie şi o zi de angajament solemn în faţa lui Dumnezeu şi a conştiinţei strămoşilor noştri de a lupta în continuare pentru apărarea identităţii spirituale şi naţionale a poporului nostru", a spus PS Ioachim Băcăuanul. În continuare a avut loc defilarea gărzii de onoare.