De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Te Deum la 150 de ani de existenţă a UAIC
Mii de studenţi de la toate facultăţile Universităţii "Al. I. Cuza" din Iaşi (UAIC) au participat ieri, la Catedrala mitropolitană din Iaşi, la un Te Deum săvârşit cu prilejul împlinirii a 150 de ani de existenţă a acestei instituţii.
Slujba de mulţumire şi binecuvântare a fost săvârşită de Înalt Preasfinţitul Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi. La final, Părintele Mitropolit a adresat un cuvânt de învăţătură. "În urma celor 150 de ani rămân instituţii şi aşezăminte, rămân descoperiri utile pentru viaţă, rămân tratate, cărţi şi studii, rămân oameni care şi-au găsit un rost în viaţă trecând prin universitate, rămâne Iaşul, cetate culturală, rămâne Moldova cu inima ei în universitate, rămâne ţara care a beneficiat atâta vreme de oameni de seamă. În perspectiva eternităţii toate acestea rămân. Dincolo de cele menţionate a rămas în urma celor 150 de ani de existenţă a UAIC din Iaşi înţelepciunea de a trăi frumos care s-a răspândit în toată lumea. Să binecuvinteze Dumnezeu toată strădania depusă până acum de toţi ostenitorii UAIC din Iaşi. Dumnezeu să-i binecuvinteze pentru ca pe mai departe pământul cel bun din inima miilor de studenţi să fie sădit cu sămânţa cea bună, care să îndepărteze uscăciunea, spinii şi pălămida, astfel încât să rodească după darul fiecăruia", a spus IPS Teofan. A urmat marşul aniversar al UAIC din Iaşi. În faţa universităţii au fost recreate, cu ajutorul actorilor, momentele cele mai importante din istoria acestei instituţii. În final a fost dezvelită placa memorială "Palatul Universitar de la Copou". (Constantin Ciofu)