De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Te Deum la împlinirea a doi ani de la alegerea Patriarhului Daniel
▲ La Biserica „Buna Vestire“ de la Mănăstirea Miclăuşeni din judeţul Iaşi a avut loc sâmbătă, 12 septembrie 2009, o slujbă de Te Deum, cu prilejul împlinirii a doi ani de la alegerea în demnitatea de Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române a Preafericitului Părinte Daniel ▲
La slujba oficiată de PS Corneliu, Episcopul Huşilor, a mai participat Înalt Preasfinţitul Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, precum şi alţi arhierei ai Bisericii noastre, preoţi şi consilieri de la Centrul Eparhial Iaşi, preoţi şi membri ai Adunării Eparhiale a Arhiepiscopiei Iaşilor şi credincioşi. La finalul slujbei, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei a rememorat momentul alegerii celui de al şaselea Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, evidenţiind activitatea Preafericirii Sale în decursul celor doi ani de activitate. IPS Părinte Teofan a subliniat că activitatea Întâistătătorului Bisericii Ortodoxe Române a luat amploare, atât la nivel naţional, cât şi la nivelul credincioşilor din diasporă, menţionând impulsul pe l-a dat misiunii Bisericii prin intermediul mass-mediei.
Părintele Patriarh a mulţumit Mitropolitului Teofan, precum şi tuturor celor prezenţi la slujba de Te Deum, menţionând că „este pentru noi un prilej deosebit de binecuvântat, acesta de a mulţumi lui Dumnezeu pentru ajutorul dat. Avem multe de făcut, dar totdeauna nu lucrăm singuri, ci cu ajutorul sfinţilor rugători şi cu ajutorul celor care împreună cu noi slujesc şi ajută Biserica lui Hristos. Vizita în Arhiepiscopia Iaşilor este o vizită care se înscrie în această datorie a noastră de a confirma comuniunea frăţească, comuniunea între păstori, dar şi de a vedea lucrările pe care le-au săvârşit ierarhii împreună cu clerul şi credincioşii din eparhiile unde Patriarhul este invitat ca să facă vizită canonică“, a spus PF Daniel.
Patriarhul României a mai amintit de vizitele pe care le-a făcut în afara graniţelor ţării, la Patriarhia Ecumenică de Constantinopol, în Mitropolia Germaniei, Europei Centrale şi de Nord, în Mitropolia Europei Occidentale şi Meridionale.
Icoana celor nouă sfinţi nemţeni, oferită Patriarhului
Părintele Patriarh a subliniat apoi că lucrările care se fac în anumite părţi ale ţării şi care acum se sfinţesc sunt începute în atmosfera de recâştigare, de redobândire a libertăţii după schimbările din 1989. „Vedem cum bucuria credincioşilor creşte când se recunoaşte şi se binecuvintează jertfelnicia, hărnicia şi dărnicia lor. Acum ne aflăm aici la invitaţia IPS Părinte Teofan, pentru a ne bucura împreună de lucrările care s-au început în timpul păstoririi noastre în Moldova şi s-au finalizat în timpul păstoririi Înalt Preasfinţiei Sale. E vorba de o vizită de lucru, dar plină de bucuria rodirii lucrării Duhului Sfânt în oamenii credincioşi“, a arătat PF Patriarh Daniel, care a oferit bisericii Mănăstirii Miclăuşeni o cruce de binecuvântare, un Liturghier, Sfânta Scriptură, ediţia sinodală din 2008, precum şi alte cărţi.
IPS Teofan i-a oferit Părintelui Patriarh o icoană în mozaic cu cei nouă sfinţi nemţeni canonizaţi anul trecut de Biserica Ortodoxă Română, iar maica Mihaela, stareţa Mănăstirii Miclăuşeni, i-a oferit o icoană cu Sfântul Vasile cel Mare.
La finalul Te Deum-ului, Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române a fost felicitat de cei prezenţi, după care a oficiat, alături de Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, slujba de sfinţire a Casei „Macrina“, din incinta Mănăstirii Miclăuşeni.