Marți, 14 ianuarie 2025, conform calendarului neîndreptat, credincioșii ortodocși au sărbătorit Tăierea-împrejur după trup a Domnului și pe Sfântul Ierarh Vasile cel Mare. Cu acest prilej, Preasfințitul Părinte Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud, a oficiat Sfânta Liturghie la Parohia „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din satul Ciucur Mingir, Protopopiatul Cimișlia, fiind înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.
Te-Deum pentru începerea noului an universitar la Facultatea de Teologie din Alba Iulia
Vineri, 1 octombrie 2010, în Catedrala Reîntregirii din Alba Iulia a avut loc o slujbă de Te-Deum pentru începerea noului an universitar la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia. Slujba a fost oficiată de patru părinţi profesori, în prezenţa IPS Andrei al Alba Iuliei, a rectorului Universităţii 1 Decembrie 1918 din Alba Iulia, prof. dr Moise Achim, a corpului profesoral şi a studenţilor.
La finalul slujbei, IPS Andrei a rostit un cuvânt de învăţătură adresat studenţilor teologi în care i-a încurajat şi i-a îndemnat să schimbe lumea în bine, cu ajutorul credinţei: "Noi încercăm astăzi să vă facem optimişti. Şi nu cu putere de la noi, ci cu putere de la Dumnezeu. Pentru că Domnul Hristos în Evanghelia după Ioan zice: "Îndrăzniţi, Eu am biruit lumea!" (In. 16, 33). Toţi studenţii şi în special studenţii teologi trebuie să fie nişte oameni curajoşi, altfel cum ar putea schimba lumea în numele lui Hristos. Pentru că acesta este adevărul: dvs. trebuie să schimbaţi lumea în mai bine. Dumnezeu v-a dăruit forţă spirituală şi inteligenţă ca acum să vă formaţi, să vă rugaţi, să citiţi şi să scrieţi, dar unii studenţi sunt nevoiţi, datorită situaţiei materiale precare să-şi risipească forţele angajându-se în unele servicii care nu sunt onorabile pentru ei, dar nu au ce face. Totuşi, de undeva vine ajutorul şi puterea, care ne ajută să depăşim toate aceste mizerii: în primul rând de la Domnul Hristos. Dacă credem cu tărie realizăm lucruri extraordinare. Credinţa cât un grăunte de muştar v-ar determina şi să învăţaţi şi să vă rugaţi şi să participaţi la toate slujbele şi la toate activităţile facultăţii sau universităţii. Noi vrem să perpetuăm dragostea faţă de valorile noastre spirituale şi naţionale şi faţă de România. Sunt foarte mulţi români care pleacă la lucru în străinătate şi nu-i putem condamna. Dar important este să nu-şi piardă dragostea de ţara lor şi să se întoarcă în ţară. E bine să ne găsim curajul şi să schimbăm lucrurile înspre mai frumos. Având credinţă în Dumnezeu vom deveni nişte repere în neamul acesta în care Dumnezeu ne-a chemat la misiune. Închei cu îndemnul Sf. Ap Pavel: "Să fiţi fără de prihană şi curaţi, fii ai lui Dumnezeu, neîntinaţi în mijlocul unui neam rău şi stricat şi-ntru care să străluciţi ca nişte luminători în lume." (Flp. 2, 15) Să aveţi în acest an universitar roade bune spre bucuria dvs, a părinţilor, a şcolii noastre şi a tuturor celor ce vă privesc cu mare speranţă. Un an universitar binecuvântat!" După cuvântul rectorului Universităţii care le-a urat succes în noul an universitar şi îndemnul la a avea măsură în toate, a urmat cuvântul părintelui prof. dr. Emil Jurcan, decanul facultăţii albaiuliene: "Şi anul acesta îl începem cu încredere şi nădejde în Dumnezeu, cu un efectiv de 500 de studenţi, masteranzi şi în plus şi cu o şcoală doctorală. Este o bucurie, pentru că prin acesta facultatea noastră s-a validat ca fiind o şcoală integrală. Îndemnul pe care vi-l dau este acela ca seriozitatea şi maturitatea voastră să fie imboldul care să creeze colegialitate între voi şi între voi şi profesorii. Să reuşiţi să fiţi modele pentru ceilalţi studenţi."