Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Teatru creştin pe Colina Bucuriei
În Aula Magna „Teoctist Patriarhul” a Palatului Patriarhiei a avut loc duminică, 19 noiembrie 2017, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, piesa de teatru „Candele nestinse. Mărturii din închisorile comuniste”. La eveniment a fost prezent şi Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar patriarhal. Din distribuția spectacolului au făcut parte: Ana Calciu, Bogdan Iacob, Tomi Cristin și Damian Victor Oancea.
Piesa de teatru „Candele nestinse. Mărturii din închisorile comuniste” a pus în scenă fenomenul temniţelor comuniste, dar şi tipologia mărturisitorilor, trăirea, jertfa şi gândurile acestora. Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul a subliniat faptul că spectacolul a oferit publicului o mărturie tulburătoare referitoare la cruzimile şi barbariile pe care poporul român dreptcredincios le-a îndurat timp de mai multe decenii, în timpul regimului comunist. „În general, prin termenul de spectacol noi înţelegem o sărbătoare, o bucurie pentru cei care iau parte la un asemenea eveniment. Ceea ce am văzut în seara aceasta este mai mult decât un spectacol, este o mărturie tulburătoare, iar noi am fost mai mult decât spectatori, am fost martorii tragediilor, cruzimilor, barbariei pe care poporul român a trebuit să le îndure vreme de câteva decenii, în timpul dictaturii comuniste. Deşi a fost un text relativ scurt, de o oră şi jumătate, autorul a reuşit să surprindă o mulţime de aspecte ale societăţii şi ale vieţii cumplite pe care au trăit-o în închisorile comuniste cei care au fost arestaţi pentru diferite acuzaţii, sau fără nici un motiv. Acest spectacol reprezintă un omagiu adus tuturor celor care au suferit, au pătimit şi au murit în închisorile regimului comunist din ţara noastră. Am reuşit să îi identificăm pe cei mai mulţi dintre ei, pe poetul Vasile Voiculescu, o mare personalitate a culturii noastre, care a fost şi medic, pe filosofii Alexandru şi Şerban Mironescu, pe ieroschimonahul Daniil Sandu Tudor ş.a.”, a evidenţiat Preasfinţia Sa.
Actorii, regizorii, precum şi toate persoanele care s-au implicat în realizarea piesei au primit Diploma „Justinian Patriarhul” cu medalie. „Cred că joc pentru prima oară într-o piesă care este extrem de utilă, este un instrument acest spectacol care trebuie să fie pus la îndemâna tinerilor. Istoria se repetă, nu probabil, ci sigur se repetă, şi ca tânăr, încercând să înţelegi cum a funcţionat comunismul, ce a vrut să facă şi dacă a dispărut sau nu, îţi cultivi discernământul, atenţia la lucrurile care se întâmplă astăzi în societatea noastră”, a precizat actorul Tomi Cristin.
La final, spectatorii au urmărit un material video în care a fost prezentată situaţia schitului românesc de la Iordan, care are nevoie de sprijin financiar pentru deminarea zonei în care se află. În acest sens, participanţii au putut dona bani în vederea realizării acestui demers.