Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Teologii sibieni, în sărbătoare
Sărbătoarea Sfinţilor Trei Ierarhi, ocrotitorii învăţământului teologic, a adunat profesorii de teologie, studenţii teologi, dar şi sute de credincioşi din Sibiu la Catedrala mitropolitană unde au debutat manifestările dedicate acestui praznic deosebit al Bisericii.
Sfânta Liturghie a fost oficiată de Înalt Preasfinţitul Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului. Din sobor au făcut parte Preasfinţitul Andrei Făgărăşanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, slujitorii catedralei, precum şi profesorii de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Şaguna“ din Sibiu. Dintre oaspeţii care au participat la sărbătoarea teologilor, amintim pe preşedintele Senatului Universităţii „Lucian Blaga“, prof. univ. dr. Constantin Oprean, şi pe prof. univ. dr. Ioan Bondrea, rectorul universităţii. Răspunsurile liturgice au fost date de studenţii teologi, conduşi de pr. prof. univ. dr. Vasile Grăjdian.
Cuvântul de învăţătură, care a prezentat contextul instituirii acestei sărbători, dar şi viaţa şi lucrarea Sfântului Ioan Gură de Aur, ale Sfântului Vasile cel Mare şi ale Sfântului Grigorie de Nazianz, a fost rostit de pr. conf. univ. dr. Constantin Oancea. „A fost o situaţie de dezbinare în Constantinopol, în 1084, când unii spuneau că Sfântul Ioan este mai mare, alţii că Sfântul Vasile, iar alţii pledau pentru Sfântul Grigorie. Astfel, s-a creat o stare de tensiune în Biserică, dar cei trei s-au arătat în vis unui bărbat îmbunătăţit, Sfântul Ioan, Episcopul Evhaitelor. Şi i-au spus aşa: «Noi suntem cei trei sfinţi ierarhi, iar la Dumnezeu suntem una. Nu este unul dintre noi mai mare ca celălalt; doar oamenii ne despart. De aceea, să institui o sărbătoare pentru toţi trei». Astfel, a rămas până acum ziua în care sunt prăznuiţi îmnpreună cei trei sfinţi“, a subliniat pr. Oancea.
Modele pentru teologi
La finalul Sfintei Liturghii, IPS Mitropolit Laurenţiu a amintit că în această zi toate şcolile de teologie sunt în sărbătoare şi că cei trei sfinţi au rămas modele pentru fiecare teolog. „Ne rugăm bunului Dumnezeu ca să ne ajute, prin mijlocirea acestor Trei Sfinţi Ierarhi, ca lucrarea pe care noi o facem în şcolile de teologie să stea la temelia activităţii misionare, liturgice, pastorale a Bisericii noastre“, a spus IPS Mitropolit Laurenţiu.
A urmat apoi în Aula „Mitropolit Ioan Meţianu“ a Facultăţii de Teologie comunicările academice, la care au participat cei doi ierarhi de la Sibiu, decanul instituţiei, pr. prof. univ. dr. Aurel Pavel, oaspeţii din conducerea universităţii sibiene, cadrele didactice şi studenţii de la facultatea gazdă.
Prima lucrare, elaborată de lect. univ. dr. Alina Pătru, a abordat problema răului în operele celor trei mari teologi, iar cel de-al doilea referat, scris de conf. univ. dr. Ciprian Streza, a subliniat patriotismul civic de care au dat dovadă cei trei sfinţi cinstiţi pe 30 ianuarie.
La finalul prezentărilor, cei doi oaspeţi din conducerea universităţii sibiene au mulţumit pentru invitaţia la aceste manifestări academice şi duhovniceşti. Sărbătoarea s-a încheiat cu agapa frăţească de la cantina facultăţii, la care au participat profesorii şi studenţii.