Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Teză de doctorat în Misiologie, susţinută public la Sibiu
La Facultatea de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Şaguna“ din Sibiu a avut loc ieri, 15 ianuarie, susţinerea publică a tezei de doctorat „Aspecte privind gândirea antitrinitariană a câtorva denominaţiuni contemporane. Antecedente, geneze şi implicaţii teologice“. Lucrarea de doctorat s-a bucurat de aprecierea comisiei de evaluare şi de cea a publicului prezent.
Teza de doctorat a fost elaborată de teologul Dan Ţăreanu, un specialist în istoria, doctrina şi evoluţia denominaţiunile actuale. Lucrarea prezintă o consistentă şi preţioasă evaluare a celui de-al „treilea val antitrinitarian“, prin care fenomenul complex al sectarismului s-a extins în diverse forme. Elaborată sub îndrumarea decanului Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Sibiu, pr. prof. univ. dr. Aurel Pavel, teza de doctorat explorează analitic conţinuturile teologice heterodoxe profesate de o mare parte dintre denominaţiuni aşa-zis creştine, precum şi teologhisirea speculativă a reprezentanţilor acestora, contrară învăţăturii Bisericii cu privire în mod special la Sfânta Treime şi la dogmele ortodoxe aferente.
Analiza pe care autorul o realizează în această valoroasă teză de doctorat proneşte de la premisa că un astfel de demers nu se poate realiza decât fundamentat pe învăţătura de credinţă ortodoxă. De altfel, cunoaşterea acestor denominaţiuni şi combaterea învăţăturilor antitrinitare reprezintă, după cum demonstrează Dan Ţăreanu, una dintre principalele coordonate ale misiunii ortodoxe actuale.
Teza de doctorat se opreşte asupra unor grupări de factură unitariană şi modalistă, cu ar fi Biserica lui Isus Hristos a Sfinţilor Zilelor din Urmă - „mormonii“, Biserica Unificării - „Secta lui Moon“, Christadelphienii şi mişcarea modalistă contemporană - societăţile religioase multinaţionale cu profil doctrinar sabelian. Structurată pe şapte capitol, lucrarea aduce în actualitate aspecte diverse prin care sunt caracterizate la nivel general şi specific aceste denominaţiuni.
Doctrinele antitrinitare
Comisia de evaluare a lucrării prezentate a fost prezidată de Înaltpreasfinţitul Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibului şi Mitropolitul Ardealului. Din comisie au făcut parte îndrumătorul candidatului, pr. prof. univ. dr. Aurel Pavel, alături de arhid. prof. univ. dr. Ioan I. Ică jr. de la facultatea sibiană, pr. prof. univ. dr. Mihai Himcinschi de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia şi pr. conf. univ. dr. David Pestroiu de la Facultatea de Teologie „Justinian Patriarhul“ din Bucureşti.
Comisia de evaluare a apreciat eforturile candidatului de a sintetiza doctrinele antitrinitare ale denominaţiunilor amintite, istoria şi implicaţiile acestora în societăţile în care activează, precum şi modul de prezentare a bogatului materialul informativ. Eforturile candidatului Dan Ţăreanu de a elabora o teză de doctorat care să fie pentru misiologia ortodoxă contemporană un adevărt manual de studiu al denominaţiunilor antitrinitare au fost răsplătite de comisia de evaluare prin acordarea calificativului „Foarte Bine“.
Prezentarea publică a tezei de doctorat a atras atenţia multor teologi sibieni şi nu numai, sala fiind plină de profesori de Teologie, cercetători şi intelectuali interesaţi de această temă. Între aceştia îl amintim şi pe pr. lect. univ.dr. Stelian Manolache de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Constanţa, unul dintre mentorii candidatului şi un colaborator apropiat.
O lucrare unică în misiologie
După susţinerea publică a tezei de doctorat şi evaluarea acesteia, a avut loc ceremonia depunerii jurămânului de credinţă şi fidelitate faţă de Biserica Ortodoxă. Ceremonia a fost oficiată de IPS Mitropolit Laurenţiu în capela facultăţii, în prezenţa comisiei de evaluare şi a participanţilor. După depunerea jurământului, candidatul a fost declarat doctor în Teologie.
În cuvântul de felicitare şi de binecuvântare, IPS Mitropolit Laurenţiu a subliniat importanţa temei dezbătute şi efortul autorului în a realiza o lucrare unică în misiologie. Ierarhul l-a îndemnat pe Dan Ţăreanu să continue lucrarea de cercetare.
„Vă felicităm şi vă preţuim în mod special pentru că aţi ales să faceţi un doctorat în Teologie, chiar dacă activaţi în domeniul laic. Sunt sigur că acest titlu vă va ajuta să găsiţi soluţii în orice activitate şi în orice situaţie vă veţi afla. Sunteţi acum doctor în Teologie, prin jurământul depus, şi vă spunem că este doar un început în preocupările de cercetare pe care trebuie să le aveţi în tot restul vieţii. Ceea ce aţi început acum trebuie continuat şi suntem convinşi că lucrarea dumneavoastră va fi de folos preoţilor şi chiar credincioşilor noştri“, a spus IPS Mitropolit Laurenţiu.
La finalul ceremoniei, noul doctor în Teologie i-a mulţumit IPS Mitropolit Laurenţiu pentru aprecieri şi pentru binecuvântarea acordată. De asemenea, mulţumiri au fost adresate şi îndrumătorului de doctorat, precum şi profesorilor din comisie pentru tot ajutorul primit în această perioadă. Nu în ultimul rând, Dan Ţăreanu a mulţumt şi tuturor celor care l-au sprijinit în această perioadă de cercetare teologică academică.