Cadrele de la Inspectoratul de Jandarmi Județean Arad au participat vineri, 8 noiembrie, de sărbătoarea Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil, ocrotitorii lor, la Sfânta Liturghie săvârșită la Mănăstirea
Teză de doctorat susținută de un teolog român în Germania
Teologul Marius-Ștefan Ciulu, inspector eparhial în cadrul Sectorului învățământ și activități cu tineretul al Arhiepiscopiei Bucureștilor, și-a susținut joi, 13 iulie, teza de doctorat intitulată „Prezența și funcția socială a părinților pustiei Egiptului în societatea egipteană a secolului al IV-lea: aspecte istorice și teologice”, elaborată sub îndrumarea academică a prof. dr. Andreas Müller, în cadrul Facultăţii de Teologie Protestantă a Universității Christian Alberts din Kiel, Germania.
Contribuția adusă de această nouă teză constă în abordarea complexă a interacțiunilor sociale ale părinților pustiei Egiptului cu societatea secolului al IV-lea. În cercetarea sa, autorul a analizat nu doar izvoarele clasice ale monahismului primar egiptean și izvoare referitoare la monahismul pahomian, ci și o serie de documente papiriologice care aduc dovezi concludente privind tipurile de interacțiuni sociale ale părinților pustiei Egiptului și pun în lumină contribuția lor la societatea vremii. Obiectivul său a fost de a inventaria, documenta și cataloga tipurile de interacțiuni sociale ale părinților pustiei Egiptului cu societatea din secolul al IV-lea, precum și de a explora motivația spirituală din spatele acestor interacțiuni. Având în vedere contextul social, politic, religios și cultural al secolului al IV-lea în Egipt, s-a urmărit punerea în lumină a scopurilor, motivațiilor şi contextelor în care pustnicii Egiptului au menținut o conexiune cu lumea pe care o părăsiseră pentru a duce un stil de viață unic și inedit în deșertul egiptean.
Această cercetare originală a teologului Marius-Ștefan Ciulu a condus la obținerea celui de-al doilea titlu de doctorat al său, primul fiind obținut în anul 2018 în cadrul Facultății de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București, sub îndrumarea academică a părintelui profesor univ. dr. Viorel Ioniță. Prima sa teză de doctorat s-a concentrat pe începuturile monahismului egiptean și modul în care tradiția lăsată de Sfântul Antonie cel Mare a influențat dezvoltarea primelor comunități monahale.