De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Timişorenii sunt invitaţi la lectură în aer liber
Biblioteca Judeţeană Timiş (BJT) invită joi, 5 iunie, iubitorii de lectură la citit în aer liber, într-o atmosferă boemă, întreţinută cu muzică bună şi momente artistice. Proiectul „Pătura care citeşte“, ajuns la ediţia II-a, se doreşte a fi cel mai mare eveniment de lectură din România.
Cu cărţi de acasă sau cu volume puse la dispoziţie de Biblioteca Judeţeană, circa 400 de cititori sunt aşteptaţi joi, începând cu ora 17:00, la Parcul Botanic din Timişoara, să se alăture proiectului demarat de BJT şi să petreacă câteva ore în aer liber, pe pătură, lecturând în acorduri muzicale. Vernisajele Fototecii BJT, concertele şi „Lecturile aprinse“ nu vor lipsi din programul pregătit iubitorilor de cultură şi frumos. Manifestarea se va finaliza printr-un inedit omagiu adus câtorva dintre cei mai importanţi scriitori bănăţeni trecuţi în eternitate. La ediţia din acest an, vor fi reprezentate biblioteci din întreg judeţul.
Invitaţie la lectură prin proiecte „neconvenţionale“
Evenimentul se înscrie în programul „neconvenţional“ de lectură promovat în ultimii ani de conducerea bibliotecii, din care fac parte evenimente precum: lectura pe un şantier, într-un cabinet stomatologic sau în lumina farurilor de motocicletă, a făcliilor pompierilor, a luminilor din parc sau a lumânărilor. Cu o reuşită de excepţie şi un impact deosebit asupra publicului, proiectul intitulat „Lecturi aprinse“, constând în sesiuni de lectură în surse alternative de lumină, a fost preluat şi implementat şi de alte biblioteci, devenind un fenomen la scară naţională.
Alături de aceste proiecte de promovare a cărţii şi de celelalte acţiuni desfăşurate pe plan cultural şi literar, BJT participă la numeroase proiecte şi programe europene şi nu numai, cum ar fi: E-biblioteca (pentru digitizarea cărţilor şi revistelor), Calimera (pentru diseminarea fondului de patrimoniu), Serile de poezie de pe Bega (în colaborare cu Institutul cultural al românilor din Voivodina), US AID (digitizarea revistelor culturale româneşti), American Corner (în colaborare cu Ambasada Statelor Unite ale Americii), EDL (proiect european de digitizare a revistelor şi cărţilor de patrimoniu sub coordonarea Bibliotecii Naţionale a României), Biblionet (proiect de dotare a bibliotecilor municipale, orăşeneşti şi comunale cu echipament IT). Manifestările Bibliotecii Judeţene Timiş au dobândit rezonanţă şi recunoaştere, instituţia fiind considerată una dintre cele mai creative biblioteci româneşti, fiind premiată şi la Gala Bun de Tipar şi la Gala Industriei de Carte din România.