De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
„Tineret în Acţiune“ la Sibiu
Asociaţia "Filantropia Ortodoxă" Sibiu, în parteneriat cu Asociaţia SOS Satele Copiilor România, organizează în perioada 3-5 august 2007 cursul de iniţiere "Scrierea de proiecte şi completarea unei cereri de finanţare" în cadrul programului "Tineret în Acţiune" (TiA).
Cursul se desfăşoară în cadrul proiectului nr. RO-10-ORG-2-003, implementat în cadrul Parteneriatului Privilegiat gestionat de SOS Satele Copiilor Danemarca, cu sprijinul financiar al Fundaţiilor Velux - componenta "Microgranturi - Paşi către autonomi". Participă 18 asistenţi sociali, profesori de religie, coordonatori de proiecte cu tineri, voluntari, reprezentanţi ai unor organizaţii implicate în lucrul cu tinerii şi ai asociaţiilor ortodoxe precum Pro-Vita sau "Sfânta Filofteia". Cursul este susţinut la Facultatea de Teologie Ortodoxă "Andrei Şaguna" din Sibiu, de Adrian Vernescu şi Eliza Păcurariu, specialişti din cadrul Agenţiei Naţionale pentru Programe Comunitare în Domeniul Educaţiei şi Formării Profesionale (ANPCDEFP). "Cursul are ca scop formarea abilităţilor participanţilor pentru elaborarea, planificarea, scrierea de proiecte eligibile în cadrul programului "Tineret în Acţiune" şi completarea unei cereri de finanţare", ne-a spus Simona Dragomir, responsabilul de proiect. Proiecte pentru tineret ANPCDEFP este o instituţie publică din subordinea Ministerului Educaţiei şi Cercetării, constituită prin fuziunea Agenţiei Naţionale "Socrates" şi a Centrului Naţional pentru Programul de Formare Profesională "Leonardo da Vinci", ambele funcţionând din 1996. Agenţia facilitează accesul la alternative europene de învăţare continuă şi activă, pentru care gestionează şi alocă fonduri europene în domeniul educaţiei, formării profesionale şi tineretului, sprijină instituţiile, organizaţiile şi persoanele în a-şi dezvolta capacităţile şi competenţele, încurajează şi sprijină crearea de reţele, schimbul de experienţă, de bune practici şi know-how, formează şi schimbă atitudini şi mentalităţi, adoptă şi promovează valorile europene şi integrează valorile româneşti în context european şi promovează o cultură a excelenţei în numele Comisiei Europene. Programul "Tineret în Acţiune" (Youth in Action) susţine activităţile de învăţare nonformală pentru tineri, prin finanţarea de proiecte. Acesta vine în continuarea programului "Tineret" (Youth) şi este implementat în perioada 2007-2013. Finanţat de Comisia Europeană, programul vizează promovarea cetăţeniei active în rândul tinerilor, dezvoltarea sentimentelor de solidaritate şi toleranţă, sprijinirea înţelegerii reciproce între tinerii din diferite ţări, promovarea cooperării europene şi contribuţia la îmbunătăţirea calităţii sistemelor de susţinere a activităţii de tineret.