Cadrele de la Inspectoratul de Jandarmi Județean Arad au participat vineri, 8 noiembrie, de sărbătoarea Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil, ocrotitorii lor, la Sfânta Liturghie săvârșită la Mănăstirea
Tineri din județul Bacău și copii de la Asociația „Down Plus”, colindători la Reședința Patriarhală
Două noi grupuri de colindători au sosit în seara zilei de miercuri, 22 decembrie 2021, la Reşedinţa Patriarhală, pentru a vesti Naşterea Domnului nostru Iisus Hristos. Aceştia au fost primiţi în Salonul Sfinţilor Români de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, care a apreciat atât frumuseţea cântărilor, cât şi costumele populare tradiţionale purtate de tinerii colindători.
Prima ceată de vestitori care l-a colindat pe Patriarhul României a fost Corul psaltic „Filomelos” din Borzești, Protopopiatul Onești, județul Bacău, format din numeroși tineri și dirijat de preoteasa Paula Cautiș, sub coordonarea părintelui Petrică Cautiș. După interpretarea frumoaselor colinde psaltice și de influență folclorică, Părintele Patriarh i-a felicitat pe membrii grupului și a rostit un cuvânt de binecuvântare în care a evidențiat faptul că ideea milei, a dărniciei, reprezintă firul comun al colindelor acestora: „Ați pus accentul în cântările interpretate pe dărnicie, care este arătată în mod tainic de Dumnezeu Cel bogat în milostivire sau în har. Hristos Domnul este darul Tatălui pentru mântuirea lumii, așa cum se spune și în Noul Testament: «Dumnezeu așa a iubit lumea, încât pe Fiul Său Cel Unul-Născut L-a dat, ca oricine crede în El să nu piară, ci să aibă viață veșnică». Prin această iubire darnică a lui Dumnezeu a venit toată lucrarea mântuitoare a Domnului Iisus Hristos. Faptul că magii au adus daruri ne arată, de asemenea, că noi trebuie să Îl întâmpinăm pe Fiul lui Dumnezeu, pe Pruncul Iisus, cu daruri. De aceea, în această perioadă se oferă daruri nu numai copiilor, ci și celor săraci, bolnavi și singuri. Raiul, așa cum spune una dintre colindele pe care le-ați cântat, este acum dăruit celor care au fost darnici. Raiul înseamnă comuniunea oamenilor cu Dumnezeu Cel Milostiv. Cine nu a fost milostiv în timpul vieții pământești nu se poate bucura de bucuria raiului, pentru că nu poate intra în comuniune cu Dumnezeu. În postul acesta, al Crăciunului, accentul cade nu atât pe asprimea postului cât pe oferirea de daruri, atât spirituale, cât și materiale, după posibilități, celor nevoiași, aflați în dificultate. Colindele noastre au, pe lângă inspirația de ordin biblic, și un rol de învățare a modului de a viețui ca și creștin în societate. Încă din Vechiul Testament, în Cartea Pildelor lui Solomon, se spune că cine ajută pe sărac împrumută pe Dumnezeu, Care îl va răsplăti. Aceste colinde îl îndeamnă pe creștin să fie bun și darnic, învățând de la sfinții din Sfânta Scriptură și din viața Bisericii că dar din dar se face rai. Dăruind semenilor din darurile primite de la Dumnezeu, noi creăm comuniune de iubire smerită și milostivă”.
A doua ceată de colindători a sosit din partea Asociației „Down Plus” din București. La finalul momentului lor muzical, Preafericirea Sa i-a binecuvântat și i-a felicitat pentru frumoasele colinde și pentru costumele populare deosebite pe care le-au purtat: „Prin cântările voastre ați transmis multă bucurie. Nu întâmplător Dealul Patriarhiei pe care ne aflăm a fost numit, în ultimii ani, Colina Bucuriei. Voi ați sporit bucuria prin prezența voastră, prin interpretarea colindelor, dar și prin frumusețea costumelor voastre naționale, cusute și împodobite cu măiestrie. Vă felicităm atât pe dumneavoastră, cât și Asociația «Down Plus» din București, pentru toată pregătirea realizată pentru sărbătoarea Nașterii Domnului”.
La finalul momentelor artistice, toți colindătorii au primit daruri din partea Patriarhului României.
Citește și Au sosit primii colindători la Patriarhul României
Patriarhul României a fost colindat de elevi de la o şcoală din Capitală