De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Tineri implicaţi în sprijinirea semenilor
La Parohia „Sfântul Gheorghe”-Griviţa, din sectorul 1 al Capitalei, se desfăşoară acţiuni social-filantropice, culturale şi educative, dedicate în mod special copiilor.
Printre ele, mai multe cursuri utile pentru copii şi adolescenţi, oferite gratuit de profesori care au ieşit la pensie dar se dedică trup şi suflet profesiei.
În Parohia „Sfântul Gheorghe”-Griviţa se desfăşoară mai multe activităţi sociale, filantropice şi culturale dedicate copiilor, o parte din acestea constând în cercuri de matematică, franceză, engleză şi lucru manual. În cadrul acestei parohii s-a format un grup de tineri ce desfăşoară activităţi de voluntariat şi care ajută preoţii slujitori la înfăptuirea diverselor acţiuni ce vin în ajutorul celor nevoiaşi.
„Am desfăşurat acţiuni social-filantropice, culturale şi educative atingând mai multe laturi ale activităţii misionare a Bisericii. Am adus în mijlocul nostru şi al comunităţii de la Biserica «Sfântul Gheorghe»-Griviţa oameni de toate vârstele. Pentru mine este o bucurie destul de mare văzându-i pe aceşti oameni, care până în acest moment nu au fost provocaţi spre a-i aduce cu privirea spre Biserică. Comunicarea dintre Biserică şi oameni se face sub aceste aspecte, nu numai liturgice sau pastorale, ci şi sociale”, a spus părintele paroh, Lică Lepădatu.
Oamenii găsesc un liant în Biserică, iar acţiunile care pot fi făcute în cadrul Bisericii cu ajutorul acestor persoane pot fi diverse.
„Astăzi este mare nevoie ca Biserica să iasă în mijlocul comunităţii şi să prezinte oferta ei, ofertă pe care a avut-o dintotdeauna, deoarece preotul, chiar dacă are slujirea lui la Sfântul Altar, poate ajuta şi poate atrage lângă el foarte mulţi oameni”, a adăugat părintele paroh. La acestă biserică se întâlnesc oameni dornici să facă ceva pentru aproapele. Cartierul Griviţa este un cartier cu foarte multe persoane în vârstă, un cartier muncitoresc. Doamna grafician Octavia Ţarălungă este una dintre persoanele care vin în mod regulat şi oferă gratuit lecţii de desen copiilor, cu multă dăruire şi dragoste.
„Eu cred că din tot ceea ce facem în viaţă fără dragoste, multă dragoste şi apropiere de acel ceva, nu se întâmplă nici o minune. Am zugrăvit ilustraţii pentru copii toată viaţa şi este imposibil să te apropii de copii dacă nu iubeşti ceea ce ei vor să citească. În întâlnirile mele cu copiii, vreau să îi învăţ să iubească natura, una din marele iubiri pe care vreau să le-o dăruiesc copiilor, şi să aibă contact cu aceste minuni”, a spus Octavia Ţarălungă. Acţiunile desfăşurate sunt sprijinite şi de părintele slujitor Silviu Marian Chiţu şi de părintele diacon Constantin Dochiţa. De asemeni, părintele paroh a adăugat că sunt oameni care sunt alături de ei şi care îi sprijină în mod regulat.
„Am găsit înţelegere la enoriaşii parohiei noastre, sprijinindu-ne în toate activităţile pe care le-am susţinut. Am organizat o serie de pelerinaje în ţară, dar şi în străinătate: Constantinopol, Grecia, Bulgaria. Anul acesta, la sfârşitul lunii octombrie, dorim să efectuăm un pelerinaj în Egipt şi în Ţara Sfântă”, a completat părintele paroh. Mulţi tineri au poposit în Biserica „Sfântul Gheorghe” de pe Calea Griviţei, studenţi şi elevi participând la diverse activităţi de voluntariat, chiar şi la acţiuni de întreţinere a bisericii.
„Datorită acestor tineri a avut loc un târg caritabil cu ocazia zilelor de 1 şi 8 Martie, desfăşurând activităţi hand-made. În urma acestui târg, suma de bani obţinută a fost folosită pentru sprijinirea Aşezământului social «Justinian Patriarhul» din Pajura. În septembrie 2016, s-a desfăşurat Întâlnirea Tinerilor Creştin Ortodocşi, iar Biserica «Sfântul Gheorghe»-Griviţa a găzduit 200 de tineri din diferite judeţe ale ţării”, ne-a mai spus părintele Lică Lepădatu. Doamna Tamara Ţintă, profesoară de franceză, a susţinut că aceste cursuri cu copiii în cadrul bisericii sunt foarte utile, iar aceştia sunt foarte receptivi. Grupele participante sunt în extindere, cercul de franceză fiind înfiinţat în luna noiembrie. Pelerinajele din cadrul parohiei, atât cele din ţară, cât şi din străinătate, au fost făcute cu Agenția de pelerinaj „Basilica Travel” a Patriarhiei Române.