La Mănăstirea „Nașterea Maicii Domnului” din localitatea Lăpușul Românesc (Ruoaia), s-au desfășurat, 13 noiembrie, în ziua de prăznuire a Sfântului Ierarh Ioan Gură de Aur, lucrările sinaxei monahale cu
Tineri în pelerinaj la mănăstiri din Oltenia
În perioada 10-12 februarie 2022, aproximativ 20 de tineri, membri ai Asociației Tinerilor Ortodocși Români din Banatul de Munte, au participat la un pelerinaj organizat de Sectorul de pelerinaje, excursii și drumeții al asociației. Pelerinajul a avut ca destinație principală Mănăstirea Arnota din județul Vâlcea, dar și alte așezăminte monahale din nordul Olteniei.
Prima zi a pelerinajului a început cu un moment de rugăciune săvârșită alături de părintele Mihai Ciucur, inspector eparhial în cadrul Episcopiei Caransebeșului, tinerii cerând lui Dumnezeu binecuvântarea acestei călătorii. Ei au poposit mai întâi la icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului de la Mănăstirea Lainici și la moaștele Sfântului Cuvios Irodion. A doua zi, pelerinii au participat la Sfânta Liturghie la Mănăstirea Arnota. Slujba a fost urmată de un dialog cu maica stareță, monahia Ambrozia. În a doua parte a zilei, tinerii au vizitat unele dintre cele mai vechi mănăstiri din nordul Olteniei: Govora, Dintr-un Lemn și Surpatele, locuri încărcate cu multă istorie.
În cea de-a treia zi, Sfânta Liturghie a fost săvârșită de părintele Mihai Ciucur, răspunsurile la strană fiind oferite de tinerii atoriști. În continuare, aceștia au vizitat Mănăstirea Bistrița și Mănăstirea Hurezi. În drum spre casă, ultima mănăstire la care s-au închinat tinerii pelerini a fost Mănăstirea Polovragi. Ca ultim popas a fost ales un loc simbolic pentru toți românii: Coloana Infinitului, creație a lui Constantin Brâncuși, se arată pe site-ul episcopiacaransebesului.ro.