La 25 noiembrie 2018, în anticiparea Centenarului Marii Uniri, un sobor impresionant de ierarhi, condus de Sanctitatea Sa Bartolomeu, Arhiepiscopul Constantinopolului-Noua Romă și Patriarh Ecumenic, și de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, consacra „singurul edificiu reprezentativ al Centenarului României reîntregite”. La șase ani de la acest moment istoric, în urma eforturilor susținute ale echipelor de muncitori, Catedrala Mântuirii Neamului se înfățișează în peisajul urban agitat al Capitalei ca o oază luminoasă de liniște, în care orice om poate să se oprească, să se regăsească pe sine în legătură tainică cu Dumnezeu, dătătorul a tot binele.
Tineri ortodocşi în vizită la Palatul Patriarhiei
Vineri, 2 septembrie 2016, două grupuri de tineri din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului, județul Bistrița-Năsăud, și din Episcopia Ortodoxă Română a Maramureșului și Sătmarului, județul Satu Mare, aflate în București pentru a participa la Întâlnirea Tinerilor Ortodocși din toată lumea, au poposit pentru scurt timp și pe Colina Bucuriei.
Părintele consilier patriarhal Remus Marian și ghizii Ansamblului Patriarhal au întâmpinat grupurile de tineri și le-au condus în Catedrala Patriarhală, unde au prezentat istoricul și pictura sfântului locaș, viața și minunile Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor, cântând împreună imnul bisericesc „Apărătoare Doamnă”.
Apoi, tinerii au vizitat Palatul Patriarhiei - Sala „Europa Christiana“ și Aula Magna „Teoctist Patriarhul“, unde au aflat mai multe detalii despre construirea și arhitectura clădirii, dar și despre înfăptuirea Unirii Principatelor sub domnia lui Alexandru Ioan Cuza în data de 24 ianuarie 1859, fotografiind fosta sală de ședințe a Camerei Deputaților și intonând cântece tradiționale din provinciile de origine.
În parcul Palatului Patriarhiei, cei 2.500 de tineri participanți la întâlnire au luat cina timp de trei seri la rând în corturi special amenajate pentru acest eveniment. Tinerii au mai vizitat vineri Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti”, Muzeul Naţional de Artă al României, Muzeul Naţional de Istorie a României, Muzeul Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa”, precum și Muzeul Naţional de Geologie, iar sâmbătă au avut ocazia de a merge pe șantierul Catedralei Mântuirii Neamului. Duminică, cei 2.500 de tineri, alături de credincioși din București și din țară, au participat la Sfânta Liturghie oficiată de Patriarhul României împreună cu un sobor de ierarhi și preoți pentru prima oară la Catedrala Națională. La finalul Sfintei Liturghii a avut loc ceremonia de încheiere a întâlnirii, urmată de predarea ștafetei Arhiepiscopiei Iaşilor, gazda Întâlnirii Tinerilor Ortodocşi din toată lumea de anul viitor, și de rostirea rugăciunii de călătorie de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.