În cadrul manifestărilor solemne dedicate eroilor Revoluției Române din decembrie 1989, luni, 23 decembrie, la monumentul eroilor jandarmi de la Aeroportul Internațional „Henri Coandă” din Otopeni a fost
Tineri pe urmele preoţilor mărturisitori
Departamentul pentru copii şi tineret „Ateneul Sfântul Pantelimon” al Parohiei „Sfântul Pantelimon” - Foişorul de Foc din Bucureşti a organizat luni, 1 mai, un pelerinaj în Dobrogea, pe urmele preoților de la biserica parohiei amintite care au pătimit în timpul regimului comunist. Pelerinajul a fost realizat cu sprijinul Agenţiei de pelerinaj a Patriarhiei Române, BASILICA Travel, şi al Arhiepiscopiei Tomisului.
Copii şi tineri, participanţi la activităţile catehetice şi cultural-religioase derulate la Parohia „Sfântul Pantelimon” - Foişorul de Foc din Bucureşti, au mers într-un pelerinaj pe urmele preoților care au slujit în biserica parohiei lor şi care au pătimit în timpul regimului comunist pentru mărturisirea credinţei ortodoxe. „Pelerinajul a fost intitulat «Ateneul Rugului Aprins», după numele expoziției de icoane realizate în cadrul atelierului parohial de pictură. Copiile icoanelor pictate de micii pelerini i-au însoțit în acest pelerinaj cu scopul de a fi donate persoanelor cu care s-au întâlnit în acest context. În felul acesta, ei au exersat virtutea milosteniei, o calitate absolut necesară unui adevărat misionar creştin, aşa cum şi-a propus să devină fiecare copil în acest pelerinaj. Pelerinajul a fost o veritabilă expediție, mai ales pentru că o parte dintre pelerini aveau să vadă pentru prima dată marea, harta acestei aventuri a credinţei în care au pornit copiii regăsind-o în paginile cotidianului «Ziarul Lumina» din data de 29 aprilie 2017. Este vorba de articolul referitor la părintele Gh. Sorescu, fost preot la Biserica «Sfântul Pantelimon» - Foişorul de Foc din Bucureşti. Această ediţie a cotidianului a fost oferită fiecărui pelerin ca un indiciu principal al acestei expediții”, a precizat pr. Bogdan-Aurel Teleanu, slujitor la Biserica „Sfântul Pantelimon” - Foişorul de Foc.
Itinerarul copiilor şi tinerilor a continuat la Tropaeum Traiani, monumentul triumfal roman din Adamclisi, iar apoi aceștia s-au îndreptat spre sediul Arhiepiscopiei Tomisului, unde au participat la o agapă oferită de Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Teodosie. „Masa binecuvântată de ierarhul tomitan le-a dat putere copiilor pentru întâlnirea cu marea, moment petrecut pe faleza Cazinoului din Constanţa. Ne-am luat rămas-bun de la momentele petrecute la malul mării din Catedrala Arhiepiscopală, acolo unde am aflat despre minunea prin care icoana Maicii Domnului a scăpat neatinsă dintr-un bombardament sovietic şi a fost repusă la locul ei după ce Patriarhul Justinian Marina a refăcut catedrala în anul 1951. Am pornit apoi spre Galeşu, poposind la Mănăstirea Sfinților Români, unde ne-a întâmpinat cu multă dragoste maica stareță Eleodora. Dar, nu numai dragostea i-a fost peste măsură, ci şi milostenia, căci am fost puşi la o masă călugărească cu peşte atât de gustoasă de nu o să o uităm niciodată. La plecare, pelerinii şi-au propus ca faptă bună să construiască la Mănăstirea Sfinților Români din Galeşu o troiţă în memoria părintelui Ioan Pâslaru, de la Biserica «Sfântul Pantelimon» - Foişorul de Foc din Bucureşti, care a pătimit alături de mari duhovnici ai neamului nostru, la Canal”, a mai precizat pr. Bogdan-Aurel Teleanu.