De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Tineri pelerini sibieni la Mănăstirea Oaşa
Un grup de elevi de la două unităţi de învăţământ din Sibiu au participat, la sfârşitul săptămânii trecute, la un pelerinaj la Mănăstirea Oaşa, din comuna Şugag, judeţul Alba, cu hramurile "Adormirea Maicii Domnului" şi "Sf. M.M. Pantelimon". Acţiunea face parte din cadrul unor parteneriate încheiate între unităţile de învăţământ sibiene cu Departamentul pentru Tineret al Arhiepiscopiei Sibului.
Departamentul pentru Tineret al Arhiepiscopiei Sibiului a organizat, în cadrul unui parteneriat încheiat cu Colegiul Naţional "Octavian Goga" şi Grupul Şcolar de Construcţii şi Arhitectură "Carol I" din Sibiu, un pelerinaj la Mănăstirea Oaşa din judeţul Alba. La pelerinaj au participat 20 de elevi de la liceele sibiene amintite, alături de profesoara de religie Carmen Jinariu de la Colegiul Naţional "Octavian Goga" şi pr. Vasile Cristian Dariciuc, coordonatorul Departamentului pentru Tineret din cadrul Arhiepiscopiei Sibiului. Elevii care au participat la pelerinajul desfăşurat la sfârşitul săptămânii trecute s-au întâlnit cu pr. Pantelimon Şuşnea, duhovnicul Mănăstirii Oaşa, prilej cu care tinerii au aflat informaţii detaliate despre istoricul lăcaşului de cult, aspecte din viaţa monahală, programul liturgic şi duhovnicesc. De asemenea, o parte a discuţiei s-a axat pe tema spovedaniei şi a importanţei pe care o are duhovnicul în viaţa tinerilor, conform celor precizate de pr. Vasile Cristian Dariciuc. Tinerii s-au putut bucura şi de un frumos program recreativ în cadrul natural mirific de la lacul Oaşa, aflat în apropierea mănăstirii, într-un peisaj de iarnă autentică, cu zapadă. Seara de sâmbătă s-a încheiat cu participarea tinerilor la priveghere, aceştia fiind prezenţi până la finalul slujbelor. Duminică, elevii au participat, de dimineaţă, la programul slujbelor, care s-a încheiat cu Sfânta Liturghie, iar după-amiază grupul a plecat spre casă, luându-şi rămas-bun de la obştea mănăstirii. "Tinerilor le-a plăcut foarte mult în acest pelerinaj, majoritatea şi-a exprimat dorinţa de a reveni, dacă s-ar putea, chiar în fiecare lună", a spus pr. Vasile Cristian Dariciuc. Acţiuni pentru tineri Departamentul pentru Tineret al Arhiepiscopiei Sibiului a încheiat numeroase parteneriate cu majoritatea unităţilor de învăţământ din Sibiu, prin acestea fiind urmărită promovarea valorilor creştine în rândul tinerilor, precum şi o colaborare strânsă între cei trei factori educaţionali: Familia, Şcoala şi Biserica. "Biserica complementează opera educativă începută de părinţi şi se dovedeşte a fi o modalitate complementară alături de şcoală, în materie de formare spirituală, de educaţie morală. Biserica şi şcoala trebuie să conlucreze, să se ajute reciproc. Biserica poate fi prezentă în desfăşurarea unor manifestări culturale, activităţi de asistenţă socială în colaborare cu şcoala", a arătat pr. Vasile Cristian Dariciuc, coordonatorul Departamentului pentru Tineret din cadrul Arhiepiscopiei Sibiului.