În contextul anului 2024 declarat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române drept An omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor și An comemorativ al tuturor Sfinților tămăduitori fără de arginți, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, în semn de recunoaștere a activității depuse în slujirea aproapelui, a acordat distincții doamnei Adriana Căruntu, directorul Centrului de îngrijiri paliative „Sfântul Nectarie”, și monahiei Serafima Buhăescu de la Mănăstire Christiana, medic în cadrul aceluiași centru.
Tinerii cărăşeni aproape de Hristos
La sfârşitul săptămânii trecute, aproape 200 de copii şi tineri din judeţul Caraş-Severin au participat la două minitabere, organizate la Băile Herculane şi la Sarmizegetusa, cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului.
Mai bine de 150 de elevi ai Colegiului Naţional „Traian Lalescu“ din Reşiţa, coordonaţi şi însoţiţi de directorul Pavel Ghimboaşă, de părintele profesor Nicolae Chiosa şi de profesorii Georgeta Raicu, Loredana Meilă şi Adrian Nicolae Păunescu, au participat, vreme de trei zile, la Băile Herculane la o tabără în cadrul proiectului internaţional şcolar Da EurHope a EurHome. Iniţiat în urmă cu şase ani, proiectul a creat posibilitatea tinerilor ortodocşi din Reşiţa de a cunoaşte tineri de alte confesiuni creştine din Italia, Anglia, Danemarca şi Suedia, în cadrul unei tabere care an de an se desfăşoară în luna august în Centrul „Giovanni Paolo II“ din Loreto, Italia. În pregătirea acestor manifestări din Italia, de câteva ori pe an, tinerii reşiţeni se întâlnesc pentru a împărtăşi şi altora din experienţa proiectului şi, desigur, pentru a găsi noi participanţi. O astfel de întâlnire s-a petrecut de această dată la Pensiunea Casa Ecologică din staţiunea Băile Herculane, fiind stabilită ca temă „Iubirea creştină“. Înainte de a ajunge la locaţia taberei, tinerii, însoţiţi de profesorii lor, au vizitat vineri reşedinţa episcopală din Caransebeş, unde au fost primiţi cu drag de Preasfinţitul Părinte Episcop Lucian, care i-a felicitat pentru modul frumos în care îşi desfăşoară activitatea, dăruindu-le icoane şi pliante dedicate Anului omagial euharistic.
Ziua de sâmbătă, 4 octombrie, s-a deschis cu rugăciunea de dimineaţă, după care părintele profesor Emil Varga, inspector şcolar de religie, a prezentat o conferinţă intitulată „Tinerii în faţa darurilor lui Dumnezeu“. Reperele oferite de părintele inspector au servit drept teme de discuţie pentru dialog pe grupe, în cea de-a doua parte a zilei. Seara s-a încheiat de asemenea cu o rugăciune, în jurul unui foc de tabără, după care, o bună parte din elevi s-au spovedit pentru a putea primi a doua zi Sfânta Împărtăşanie. Ultima zi a taberei, duminică, s-a încheiat cu săvârşirea Sfintei Liturghii în faţa unei troiţe aşezate în curtea pensiunii, de către părintele Alin Câmpean, consilier administrativ-bisericesc, împreună cu ceilalţi preoţi profesori prezenţi. Numărul mare al celor care s-au împărtăşit a arătat încă o dată că Ortodoxia e vie în sufletele tinerilor. „Ne bucurăm să vedem că iubirea lui Hristos aduce aproape atâţia tineri, dornici de a se împărtăşi din darurile cele bogate ale lui Dumnezeu. Tuturor le adresăm, ca o concluzie a acestei întâlniri dedicate iubirii creştine, cuvântul unui mare duhovnic român, părintele Arsenie Papacioc, care afirma cu putere multă că orice creştin trebuie să ştie că iubirea nu este un sfat, ci o poruncă“, a arătat în cuvântul său părinte consilier Alin Câmpean.
Credinţă şi istorie pentru toţi, la Sarmizegetusa
În organizarea Departamentului de tineret al Episcopiei Caransebeşului, un grup de 22 de copii de la centrele de tineret din Reşiţa, Oraviţa, Anina, Bocşa şi Moldova Nouă a participat la cea de-a cincea ediţie a proiectului tematic „Credinţă şi istorie pentru toţi“. Manifestarea a debutat la Caransebeş cu un moment de rugăciune în Catedrala Episcopală „Învierea Domnului“ şi a continuat prin desfăşurarea unor activităţi educative şi recreative la Sarmizegetusa, în Ţara Haţegului. Pe parcursul zilei de sâmbătă, 4 octombrie, copiii au vizitat Mănăstirea Prislop, iar după-amiază au avut parte de o lecţie de istorie interactivă chiar la ruinele Complexului Arheologic Sarmizegetusa Ulpia Traiana. Duminică, 5 octombrie, la orele dimineţii, copiii au participat la slujba Paraclisului Maicii Domnului, oficiată chiar în incinta taberei, după care au purtat discuţii duhovniceşti cu formatorii, pe diverse teme. După ce au vizitat şi Castelul Corvineştilor din Hunedoara, copiii au fost premiaţi, în urma jocurilor şi concursurilor derulate pe parcursul celor trei zile. „Copiii participanţi au fost atent selectaţi, coordonatorii centrelor de tineret desemnând pentru acest proiect pe aceia care s-au evidenţiat prin activitate în centru, dar şi prin participare cu regularitate la sfintele slujbe. Activităţi de genul celor desfăşurate în acest proiect vor avea loc şi în centrele de tineret, pentru ca ele să aibă o continuitate“, ne-a declarat părintele Mihai Ciucur, inspector de tineret al Episcopiei Caransebeşului.