De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Tinerii descoperă poezia religioasă
Sâmbătă, 20 noiembrie, sub oblăduirea Sfântului Grigorie Decapolitul, s-a desfăşurat faza finală a Festivalului de poezie religioasă, la iniţiativa Fundaţiei "Cuvântul care zideşte", ONG patronat de Mitropolia Olteniei. În concurs s-au înscris tineri din ciclul primar, gimnazial şi liceal, din mai multe instituţii de învăţământ doljene.
Evenimentul, aflat la ediţia a IV-a, a fost găzduit de Seminarul Teologic "Sfântul Grigorie Teologul" din Craiova şi a urmărit promovarea aptitudinilor artistice ale elevilor din instituţiile de învăţământ doljene. Organizarea concursului a numărat mai multe etape. "A existat o fază preliminară, la care au participat 56 de elevi de la şcoli şi licee din cadrul judeţului nostru. Au fost selectaţi cinci elevi pentru fiecare dintre cele trei secţiuni: primar, gimnazial şi liceal", a spus Ramona Budihală, asistent social în cadrul fundaţiei. La faza finală, desfăşurată sâmbătă, 20 noiembrie, copiii au avut ca sarcină de lucru compunerea de poezii, utilizând câteva cuvinte-cheie, oferite de organizatori, la prima vedere: "post, Dumnezeu, peşteră, iesle, cozonaci, nuci, zăpadă, colinde, brad, rugăciune, lumânare, prunc, stea, magi" etc. Talentul şi strădania tinerilor participanţi au fost răsplătite cu diplome şi premii din partea fundaţiei. Astfel, la secţiunea primar, premiul I a fost obţinut de Bianca-Maria Muscalagiu de la Liceul "Ştefan Velovan" din Craiova, la secţiunea gimnazial a câştigat Andreea Rădulescu de la Şcoala "Nicolae Bălcescu" din Craiova, iar la ciclul liceal premiul I i-a revenit lui Emanuel Vârdol de la Colegiul Naţional "Elena Cuza". Din juriu au făcut parte părintele Gheorghe Pârva, inspector de specialitate (religie) în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj, părintele Claudiu Porneală, consilier cultural în cadrul Arhiepiscopiei Craiovei, prof. Adrian Porcescu şi prof. Tanţa Delcea. "Frumuseţea sufletului, transferată în poezie" Delegat din partea Arhiepiscopiei Craiovei, părintele consilier cultural Claudiu Porneală a vorbit despre importanţa unor astfel de acţiuni culturale, apreciind totodată talentul şi dăruirea tinerilor poeţi: "Copiii au pus în creaţiile realizate tot ceea ce este mai frumos în sufletul lor. Cuvintele-cheie pe care le-au folosit în compunerea poeziilor sunt legate de praznicul care se apropie. Un prunc se naşte într-o iesle săracă din Betleemul Iudeii, îndemnându-ne să fim pregătiţi cu mic, cu mare nu numai cu bucate pe masa de Crăciun, ci, mai ales, cu sufletul înfrumuseţat de fapte bune şi virtuţi. Toate aceste emoţii au fost transpuse în creaţiile poeţilor noştri. Frumuseţea şi puritatea sufletelor lor trec în poezie şi devin transparente pentru noi, cei care îi ascultăm şi îi apreciem".