În Cimitirul „Eroii Revoluției” din Capitală au fost pomeniți sâmbătă, 21 decembrie 2024, martirii din decembrie 1989. Slujba Parastasului a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul,
Tipografia „Şaguniana“, la 171 de ani de la înfiinţare: două volume lansate la Sibiu
Ultimele două apariţii de la Editura „Andreiana” a Arhiepiscopiei Sibiului, volume tipărite la Tipografia „Şaguniana”, au fost lansate la 1 septembrie, în cadrul unui eveniment cultural organizat de Sectorul cultural al eparhiei.
Sfântul Ierarh Andrei Şaguna inaugura la 27 august 1850 (8 septembrie după calendarul nou) Tipografia Arhidiecezană, o instituţie cu un rol fundamental în emanciparea poporului român din Transilvania prin cultură şi spiritualitate. Aproximativ 1.900 de cărţi aveau să fie tipărite la Sibiu până în prezent, de la cărţi de cult, scrieri ale Sfinţilor Părinţi, până la operele profesorilor de la Facultatea de Teologie Ortodoxă.
Recent, Tipografia „Şaguniana” a intrat într-o nouă etapă a existenţei sale, prin achiziţionarea unei linii digitale de tipar pentru tirajele reduse şi alte publicaţii. Pentru a marca acest nou început, Sectorul cultural al Arhiepiscopiei Sibiului a organizat, la 1 septembrie, în prima zi a noului an bisericesc, un eveniment cultural găzduit chiar de Tipografia „Şaguniana”, în cadrul căruia au fost lansate o istorie a tipografiei eparhiale, intitulată „Mireasa Duhului”, elaborată de pr. lect. univ. dr. Emanuel Tăvală, consilierul cultural al Arhiepiscopiei Sibiului, şi prima carte tipărită la noua linie digitală a tipografiei, volumul „Elementele materiale utilizate în Taina Euharistiei. Simbolism, semnificaţie istorico-liturgică, studiu comparativ cu Bisericile Vechi-Orientale”, scrisă de arhim. dr. Ioachim Tomoiagă, vicarul administrativ al eparhiei.
„Tipografia a fost un moment de rezistenţă teologică”
Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Laurenţiu a evidenţiat misiunea avută de Tipografia „Şaguniana” în istoria poporului român din Transilvania: „Sfântul Ierarh Andrei Şaguna a ales tipografia ca unul dintre cele mai importante mijloace de a-şi împlini misiunea pe care o avea în gând, pentru că, tipărind cărţi de cult, a pus la dispoziţia Bisericii noastre tot ce avea nevoie pentru ca serviciul religios să se oficieze în limba română. Am văzut şi am fost implicat în transformarea acestei instituţii, de la vechile ei forme până la modernizarea ei”.
Prezentarea cărţii „Elementele materiale utilizate în Taina Euharistiei” a fost făcută de decanul Facultăţii de Teologie din Sibiu, pr. prof. dr. Daniel Buda, iar pr. conf. dr. Constantin Necula, prodecanul facultăţii, a vorbit despre volumul „Mireasa Duhului”, o lucrare de istorie a culturii teologice sibiene şi transilvănene.
Evenimentul s-a încheiat cu un cuvânt de felicitare al arhid. prof. univ. dr. Ioan Ică Jr.: „Tipografia a fost un moment de rezistenţă teologică, ortodoxă, românească, în cea mai bună tradiţie şaguniană, coresiană, dacă e să mergem mai departe în vocaţia aceasta a Ardealului de a pune în lumină tipografică identitatea românească, identitatea ortodoxă, la cote de excelenţă şi de prioritate”.