Duminică, 3 noiembrie, Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Aradului, a săvârşit Sfânta Liturghie în Parohia Olari, Protopopiatul Arad, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, se arată pe site-ul arhiepiscopiaaradului.ro.
Toţi românii s-au rugat ieri pentru PF Patriarh Teoctist
În toate bisericile din ţară, după Sfânta Liturghie, s-au oficiat slujbe de pomenire a patriarhului Teoctist, trecut la cele veşnice în ziua de 30 iulie a.c.. La Mănăstirea Durău, IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, alături de PS Calinic, Episcopul Argeşului şi Muscelului, şi de PS Ioachim Băcăuanul, Arhiereu-Vicar al Episcopiei Romanului, a oficiat Sfânta Liturghie, în cadrul căreia a fost pomenit PF Părinte Teoctist. În cuvântul de învăţătură rostit după slujba parastasului, IPS Mitropolit Daniel a evocat personalitatea PF Părinte Teoctist, arătând legătura sa cu Sfântul Ioan Iacob: „Dumnezeu a rânduit ca astăzi, în ziua sfântului român botoşănean, din Crăiniceni, Ioan Iacob, să facem pomenirea părintelui nostru Teoctist. S-au cunoscut la Mănăstirea Neamţ, unde au intrat în monahism, şi aceasta arată că neamul nostru românesc are o mulţime de sfinţi rugători în ceruri. La ei se adaugă şi părintele nostru duhovnicesc, părintele Patriarh Teoctist, care din ceruri se roagă totdeauna în faţa Sfintei Treimi pentru Biserica neamului nostru, aşa cum s-a rugat pentru ea şi când a trăit pe pământ. Rugăciunea arată iubirea mai tare decât moartea. Atunci când facem pomenirea celor trecuţi la viaţa veşnică, arătăm că iubirea noastră pentru ei este mai tare decât moartea, pentru că sufletul este nemuritor şi comuniunea sfinţilor în rugăciune este mai tare decât moartea, ca despărţire dintre suflet şi trup. Noi, în această parte a ţării, avem datoria să-l pomenim mai intens pe PF Patriarh Teoctist, pentru că a fost fiu şi părinte al Moldovei. PF Părinte Teoctist a păstorit ca mitropolit această parte a ţării cu multă dragoste, cu jertfelnicie, cu multă înţelepciune, în vremuri foarte grele, în timpul regimului comunist“, a spus IPS Mitropolit Daniel.
Băcăuanii s-au rugat pentru sufletul Patriarhului Teoctist
Mii de băcăuani s-au rugat pentru adormitul întru fericire Părintele nostru Teoctist, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, în cadrul parastasului oficiat în toate lăcaşurile de cult, ieri, 5 august, după celebrarea Sfintei Liturghii. Un ceremonial deosebit de pomenire a Patriarhului Teoctist avut loc şi la biserica „Sfântul Gheorghe“ din Bacău, unde numele şi amintirea celui care a condus Biserica Ortodoxă Română timp de 21 de ani au fost evocate în cadru solemn de un sobor de şase preoţi, în faţa câtorva sute de credincioşi sosiţi din tot oraşul. Slujba a fost oficiată de preotul protopop Vasile Radu, parohul bisericii, iar cuvântul de învăţătură a fost rostit de pr. dr. Constantin Leonte, profesor în carul Seminarului Teologic „Sfântul Gheorghe“ din Roman, slujitor la acelaşi sfânt lăcaş. Pe lângă rememorarea activităţii impresionante a celui de-al cincilea patriarh român, preotul Leonte a precizat şi vocaţia de conducător a Prea Fericitului Teoctist. „A fost o personalitate pe care Bunul Dumnezeu a înzestrat-o cu puterea şi darul de a conduce într-o manieră deosebită Biserica Ortodoxă Română. Să ne rugăm cu toţii lui Dumnezeu şi Maicii Domnului, în biserici şi în particular, să ne dăruiască un patriarh care să fie la înălţimea fericitului Părintelui nostru Teoctist“, a spus părintele Constantin Leonte.