Comunitatea Parohiei Vad, judeţul Braşov, a adus cinstire Maicii Domnului în zi de hram prin participarea la Sfânta Liturghie săvârşită joi, 21 noiembrie, de Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu,
Tradiţie pascală şi oratorie creştină
În ultimii şase ani, Fundaţia "Cuvântul care zideşte" a iniţiat mai multe activităţi culturale care au prins rădăcini în tradiţia Bisericii din Oltenia. Săptămâna aceasta s-a încheiat Festivalul "Îngerul a strigat", la Craiova, şi faza judeţeană a Festivalului "Sfântul Ioan Gură de Aur", la Drobeta-Turnu Severin.
Fundaţia "Cuvântul care zideşte", ONG patronat de Arhiepiscopia Craiovei, a organizat miercuri, 25 aprilie, ediţia a XI-a a Festivalului de tradiţii şi cântece pascale "Îngerul a strigat". Evenimentul s-a desfăşurat la Colegiul Naţional "Ştefan Velovan" din Craiova. Grupurile şcolare şi preşcolare care au participat la festival au reprezentat judeţele Dolj şi Gorj. Din partea Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj a fost prezent preotul Gheorghe Pîrva. "Ne bucurăm că aceşti copii minunaţi, ca nişte îngeri, au vestit Învierea Mântuitorului Iisus Hristos şi bucuria sărbătorilor creştine. Este o mare mulţumire sufletească faptul că de fiecare dată profesorii se implică, alături de elevi, pentru a valorifica moştenirea străbună, pentru a păstra tradiţiile noastre româneşti, creştineşti, şi a le prezenta mai departe generaţiilor viitoare. Să îi ajute Dumnezeu pe participanţi să fie cu adevărat misionari, propovăduitori ai Învierii lui Hristos!", a declarat pr. profesor Pîrva. Faza judeţeană a Festivalului oratoric la Severin Tot miercuri, 25 aprilie, elevii din Episcopia Severinului şi Strehaiei au participat la faza judeţeană a Festivalului de oratorie creştină "Sfântul Ioan Gură de Aur", aflat anul acesta la cea de a VIII-a ediţie. Evenimentul a fost găzduit de Biserica "Adormirea Maicii Domnului" - Maioreasa. În deschidere, pr. Ovidiu Polexă, consilier pe probleme de tineret şi catehizare parohială în cadrul Centrului eparhial, a dat citire cuvântului de binecuvântare al Preasfinţitului Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei. Tema de anul acesta s-a intitulat generic "Sfinţii Tămăduitori", pentru ambele secţiuni, juniori şi seniori. Elevii care au participat anul acesta se află sub îndrumarea profesorilor Leontin Stăiculescu, Dacia Grumăzescu, Emilia Lolescu, Maria Ghinea şi Iuliana Firi. Juriul a fost prezidat de către părintele inspector Cosmin Necşoiu şi a avut în componenţă patru membri. "Un festival interesant şi deosebit de important" Prezentă la eveniment, Dana Săftoiu, inspector de specialitate în cadrul ISJ Mehedinţi, a mărturisit: "Acest festival se găseşte în calendarul activităţilor educative şcolare şi extraşcolare, regionale şi interregionale, fiind astfel acreditat pentru anul 2012. Ne bucurăm că prezenţa elevilor la acest festival este o confirmare a muncii profesorilor de religie, fiindcă ei sunt chemaţi acum la Liturghia de după Liturghie, şi ceea ce fac aici este o completare a orei de religie". De asemenea, prof. Leontin Stăiculescu a precizat: "Este un festival interesant şi deosebit de important, prin prisma faptului că sunt puse în evidenţă calităţile artistice şi oratorice ale acestor tineri plini de creativitate". Elevii mehedinţeni calificaţi vor participa la faza finală a concursului, organizată în Arhiepiscopia Craiovei, în a doua decadă a lunii mai. (Cătălin Cernătescu, Gabriela Popescu)