În cadrul manifestărilor solemne dedicate eroilor Revoluției Române din decembrie 1989, luni, 23 decembrie, la monumentul eroilor jandarmi de la Aeroportul Internațional „Henri Coandă” din Otopeni a fost
„Tradiţii ale presei religioase din România”
La Cluj-Napoca a avut loc, la sfârşitul săptămânii trecute, Congresul Naţional de Istorie a Presei din România, ediţia a X-a, cu tema „Tradiţii ale presei religioase din România”, manifestare organizată de Asociaţia Română de Istorie a Presei (ARIP), Universitatea „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca, Mitropolia Clujului, Maramureşului şi Sălajului şi Eparhia Greco-Catolică de Cluj-Gherla.
După conferinţele inaugurale susţinute în Aula Magna a Universităţii clujene, au urmat, la sediul Facultăţii de Ştiinţe Politice, Administrative şi ale Comunicării, dezbaterile pe secţiuni, la care au participat peste 70 de reprezentanţi ai unor universităţi din România şi din Republica Moldova, institute de cercetare, organe de presă, organizaţii religioase etc. Au fost prezentate comunicări despre istoria presei, contribuţia unor personalităţi la dezvoltarea presei religioase, presa ecleziastică, particularităţi culturale şi politice ale presei religioase, limbajul presei religioase, presa religioasă şi mediul on-line etc.
Părintele consilier patriarhal Nicolae Dascălu, directorul Publicațiilor LUMINA ale Patriarhiei Române, a prezentat comunicarea „«Ziarul Lumina» - un cotidian bisericesc deschis către actualitatea socială”, în concluzie punctând câteva repere ale istoriei cotidianului, de la apariţia sa în anul 2005: „«Ziarul Lumina» se defineşte ca un cotidian generalist, născut la iniţiativa laicatului, cu binecuvântarea Bisericii. Din 2007 este cotidianul Patriarhiei Române, astfel că a crescut volumul de informaţie religioasă şi s-a mai concentrat cel de actualitate socială. Ziarul este mereu deschis la parteneriate pentru suplimentele tematice şi există o colecţie de carte în seria «Lumina», cu 12 volume, cu articole publicate şi adunate în volum. Mai amintim site-ul ziarullumina.ro şi Fototeca Ortodoxiei, cu fotografii din trecutul Bisericii. «Ziarul Lumina» este singurul cotidian creştin din România, situat, prin tirajul tipărit, între primele trei-patru din ţară, şi singurul cotidian al Bisericii Ortodoxe din întreaga lume”.
După dezbaterile pe secţiuni, ARIP a stabilit ca Aradul să găzduiască ediţia din 2018 a Congresului Naţional de Istorie a Presei. Cu această ocazie, pr. Florin Cătălin Ghiţ a prezentat revista „Tabor” întemeiată de Mitropolitul Bartolomeu Anania şi editată de Mitropolia Clujului, Maramureşului şi Sălajului, publicaţie care a împlinit 10 ani de apariţie. Apoi, participanţii la congres au prezentat cărţile de istorie a presei editate recent. În ultima zi a manifestării, participanţii au avut posibilitatea de a vizita Mănăstirea Nicula din judeţul Cluj şi Mănăstirea Rohia din judeţul Maramureş. Comunicările prezentate în cadrul congresului vor fi publicate într-un volum colectiv, editat de ARIP.