De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Tradiţii de Paşti în parohia „Naşterea Maicii Domnului“ din Suceava
La Biserica "Naşterea Maicii Domnului" din Suceava a avut loc ieri manifestarea culturală "Tradiţii de Paşti". Grupul vocal "Flori pe Dorna" al Asociaţiei Culturale "Vechea Bucovină" - Poiana Stampei a susţinut un concert de cântări religioase. Evenimentul a fost precedat de Sfânta Liturghie şi a avut loc cu binecuvântarea Înalt Preasfinţitului Pimen.
A devenit o tradiţie ca în preajma sărbătorilor de Paşti, parohia "Naşterea Maicii Domnului" şi Fundaţia "In Memoriam" din Suceava să organizeze o manifestare cultural-religioasă. Invitaţii programului din acest an, desfăşurat în Duminica a V-a din Postul Mare, au fost membrii Grupului vocal "Flori pe Dorna". Îmbrăcaţi în costume naţionale, specific ţinutului Dornelor, membrii grupului, copii, adulţi şi bătrâni, au intonat colinde şi pricesne specifice perioadei Postului Mare şi Sfintelor Paşti. Părintele paroh Viorel Ioan Vârlan a subliniat la final importanţa obiceiurilor pe care poporul român le-a păstrat şi care au definit fiinţa naţională, credinţa strămoşească şi dăinuirea românilor pe pământul românesc. Pr. paroh Viorel Ioan Vârlan a mai adăugat că "dacă vom continua să cultivăm credinţa, tradiţiile şi spiritul românesc, acestea vor fi păstrate de neamul nostru românesc", precizând că momentul cultural religios de la Biserica "Naşterea Maicii Domnului", a avut loc cu binecuvântarea Înalt Preasfinţitului Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor. "A fost un moment absolut excepţional în cadrul căruia au cântat atât copiii, cât şi persoanele adulte. A urmat o expoziţie de ouă încondeiate, miei din aluat, păscuţe şi ţesături, care au fost prezentate credincioşilor noştri. Toate aceste exponate au provenit din zona Poiana Stampei, un sat care se învecinează cu Transilvania. Astfel, expoziţia a avut o influenţă din Transilvania. Gospodinele parohiei noastre au pregătit o masă cu bucate tradiţionale de post. Prof. Dorina Paicu de la Şcoala Generală Poiana Stampei din judeţul Suceava, care a coordonat proiectul, a remarcat că prin această manifestare s-a simţit că ne apropiem de Săptămâna Patimilor şi de Sfânta Înviere a Domnului", a relatat pr. paroh Viorel Ioan Vârlan. Manifestarea culturală "Tradiţii de Paşti" face parte dintr-o serie de activităţi pe care parohia "Naşterea Maicii Domnului" o organizează în colaborare cu Fundaţia "In Memoriam" din Suceava. Pr. paroh Viorel Ioan Vârlan, care este şi preşedintele Fundaţiei "In Memoriam", a explicat că aceste manifestări sunt importante pentru sensibilizarea oamenilor, astfel încât să fie apropiaţi de Biserică şi de lucrurile frumoase pe care le-a lăsat Dumnezeu. "Pe lângă sfintele slujbe care se oficiază în biserica noastră, faptele de milostenie, căutăm ca prin astfel de activităţi cultural-religioase să ne definim ca şi creştini ortodocşi. Prin păstrarea tradiţiei, păstrăm fiinţa. Prin păstrarea fiinţei, păstrăm credinţa şi neamul", a apreciat pr. paroh Viorel Ioan Vârlan.