La 25 noiembrie 2018, în anticiparea Centenarului Marii Uniri, un sobor impresionant de ierarhi, condus de Sanctitatea Sa Bartolomeu, Arhiepiscopul Constantinopolului-Noua Romă și Patriarh Ecumenic, și de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, consacra „singurul edificiu reprezentativ al Centenarului României reîntregite”. La șase ani de la acest moment istoric, în urma eforturilor susținute ale echipelor de muncitori, Catedrala Mântuirii Neamului se înfățișează în peisajul urban agitat al Capitalei ca o oază luminoasă de liniște, în care orice om poate să se oprească, să se regăsească pe sine în legătură tainică cu Dumnezeu, dătătorul a tot binele.
Trainingul „Cuvinte nerisipite, misiuni îndeplinite” la Caransebeș
La Caransebeș a fost organizat marți, 24 mai, un training catehetic intitulat „Cuvinte nerisipite, misiuni îndeplinite”, dedicat pregătirii și formării preoților coordonatori ai centrelor catehetice și de tineret din Eparhia Banatului de Munte, în vederea înțelegerii și apropierii mai eficiente de tânăra generație.
Programul de formare a reunit un număr de 42 de preoți din protopopiatele Caransebeș, Reșița, Moldova Nouă și Băile Herculane, care sunt implicați în structura activității cu tinerii și copiii a eparhiei din Caraș‑Severin. Trainingul a fost susținut de către Bianca Elena Matei, psihotraumatolog și director executiv al Centrului educațional „Orthopraxis” din Alba Iulia, alături de Dana Bates, inițiatoarea Fundației „Noi Orizonturi” din Cluj‑Napoca, o fundație care a dobândit o experiență de peste 20 de ani în domeniul educației nonformale cu tinerii, copiii și adulții din România și de peste hotare.
Organizat cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, prin Departamentul misionar și de activități cu tineretul, programul trainingului a inclus, inițial, o parte de prezentare a scopului trainingului, urmată de un exercițiu de autocunoaștere și intercunoaștere a preoților participanți. Ulterior, preoții au fost invitați să ia parte la un alt exercițiu important, care a vizat identificarea problemelor referitoare la credincioși - copii, tineri și adulți - din parohia fiecăruia dintre cei prezenți, menționând posibilele cauze, dar și unde ar putea duce problemele, dacă acestea nu vor fi rezolvate. În același timp, participanții la training au propus și o serie de soluții la problemele identificate, fiecare caz fiind discutat, în cele din urmă, cu formatorul și coordonatorul trainingului, pentru a oferi sprijin și sfat specializat.
Trainingul este primul dintr‑o serie de mai multe formări care vor fi desfășurate în Eparhia Banatului de Munte, în scopul pregătirii preoților tineri, a teologilor și tinerilor voluntari în lucrarea și catehizarea copiilor și a tinerilor, dar și în folosul pregătirii mai temeinice a preoților cu experiență, care manifestă în mod deschis dorința de a rămâne conectați cu schimbările, nevoile și dorințele tinerelor generații, atât din parohiile rurale, cât și din parohiile urbane.