La 25 noiembrie 2018, în anticiparea Centenarului Marii Uniri, un sobor impresionant de ierarhi, condus de Sanctitatea Sa Bartolomeu, Arhiepiscopul Constantinopolului-Noua Romă și Patriarh Ecumenic, și de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, consacra „singurul edificiu reprezentativ al Centenarului României reîntregite”. La șase ani de la acest moment istoric, în urma eforturilor susținute ale echipelor de muncitori, Catedrala Mântuirii Neamului se înfățișează în peisajul urban agitat al Capitalei ca o oază luminoasă de liniște, în care orice om poate să se oprească, să se regăsească pe sine în legătură tainică cu Dumnezeu, dătătorul a tot binele.
Transportul public din Oradea, modernizat cu bani europeni
▲ Banca Europeană de Investiţii (BEI) a semnat, ieri, cu municipalitatea orădeană, un contract de împrumut în valoare de 16,35 milioane de euro, pentru cofinanţarea modernizării transportului public din Oradea ▲ Banii vor fi utilizaţi pentru finalizarea achiziţiei a zece tramvaie cu podea ultra-joasă, model Siemens, şi pentru cumpărarea a 20 de autobuze Mercedes de nouă generaţie ▲
Banca Europeană de Investiţii (BEI) a semnat, ieri, cu municipalitatea orădeană, un contract de împrumut, în valoare de 16,35 milioane de euro, pentru cofinanţarea modernizării transportului public din Oradea. Primăria Oradea este prima autoritate publică din ţară care beneficiază, direct, de credit BEI, fără garanţii guvernamentale. Împrumutul este contractat de municipiul Oradea, beneficiarul final fiind Regia Autonomă Oradea Transport Local (OTL), şi va fi utilizat pentru finalizarea achiziţiei a zece tramvaie cu podea ultra-joasă Siemens, demarată de municipiu anul trecut, şi pentru cumpărarea a 20 de autobuze Mercedes de nouă generaţie. Mijloacele de transport noi asigură un confort sporit pentru pasageri, facilitează accesul persoanelor cu dizabilităţi, prezintă un mai mare grad de siguranţă şi sunt puţin poluante din punct de vedere al emisiilor de CO2 şi al poluării fonice. „Prin împrumutul acordat municipiului Oradea, BEI a confirmat prioritatea pe care o acordă finanţării directe a autorităţilor publice locale în noile state membre ale Uniunii Europene“, a declarat Matthias Kollatz-Ahnen, vicepreşedintele BEI responsabil cu operaţiunile din România. Primul împrumut acordat de BEI în România, fără garanţia statului Municipalitatea orădeană a demarat negocierile cu Banca Europeană de Investiţii la sfârşitul anului 2007. „Oradea este primul oraş din ţară care a reuşit să primească direct, fără garanţii de stat, un împrumut de la BEI, fiind un model la nivel naţional. Discuţiile Guvernului cu reprezentanţii băncii s-au purtat în scopul încurajării acestor acţiuni la nivel local, ceea ce se va concretiza şi în alte relaţii de cooperare cu alte municipalităţi“, a declarat Eugen Teodorovici, secretar de stat pentru trezorerie şi finanţe publice externe din Ministerul Economiei. Împrumutul va fi contractat pe o perioadă de 13 ani, cu o perioadă de graţie de trei ani. Fosta municipalitate a mai contractat un împrumut pentru cele 10 tramvaie, care costă 2,7 milioane de euro garnitura, de la Dexia Kommunalkredit Bank AG, în luna martie 2008, în valoare de 26,3 milioane de euro, pentru a putea plăti prima rată. Primul tramvai Siemens a fost inaugurat pe data de 23 aprilie. În prezent, în Oradea circulă trei asemenea tramvaie. Până în luna decembrie, firma constructoare va mai aduce alte trei garnituri, iar celelalte patru vor fi livrate în luna mai 2009.