Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Trei arhierei au oficiat înmormântarea părintelui Coman
Părintele Alexandru Coman de la Parohia Petreşti I, Protopopiatul Sebeş, trecut la cele veşnice la începutul acestei săptămâni, a fost înmormântat joi, 20 martie. Slujba religioasă a fost oficiată de un sobor de trei arhierei şi mai mulţi preoţi. Părintele Alexandru Coman a rămas în memoria tuturor ca un vrednic slujitor al Domnului, ctitor de biserică şi un model de păstor şi familist.
Din soborul slujitor au făcut parte Înaltpreasfinţitul Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, Înaltpreasfinţitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, Înaltpreasfinţitul Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei, şi fraţii preoţi care i-au fost aproape regretatului părinte Alexandru Coman.
La sfârşitul slujbei de înmormântare, IPS Mitropolit Laurenţiu a vorbit despre jertfa adusă de-a lungul vieţii de regretatul slujitor al Domnului pentru Biserica străbună şi pentru misiunea de a-L aduce pe Hristos în sufletele oamenilor.
„Toată viaţa părintelui Alexandru Coman a fost una de osteneală, de chemare la răspunsul pe care trebuia să-l dea Mântuitorului Iisus Hristos. Când noi nu ne aşteptăm, se întrerupe firul vieţii şi ne ducem dincolo“, a subliniat IPS Mitropolit Laurenţiu. A urmat cuvântul IPS Mitropolit Andrei, care a amintit devotamentul părintelui Coman faţă de familia sa, faţă de parohie şi mai ales faţă de ctitoria de la Petreşti.
„De când s-a hotărât să facă aici ctitorie pentru veşnicie, am văzut cât suflet a pus în fiecare cărămidă şi cât se bucura când vedea că, pe lângă Biserica duhovnicească, se ridica şi această măreaţă ctitorie. În acelaşi timp se bucura de familia lui, la care ţinea foarte mult, asemenea familiei celei mari din parohie“, a spus IPS Mitropolit Andrei.
IPS Arhiepiscop Irineu a adresat familiei şi apropiaţilor un cuvânt de mângâiere şi a evocat personalitatea regretatului paroh de la Petreşti.
„Părintele Alexandru a fost un soţ şi un tată bun, un sacerdot ilustru ce s-a făcut pildă atât familiei, cât şi turmei cuvântătoare, prin faptă şi cuvânt“, a spus IPS Arhiepiscop Irineu.
Trupul neînsufleţit a fost înmormântat în apropiere de ctitoria sa de la Petreşti, iar sute de credincioşi au venit să-şi ia rămas-bun de la cel care le-a îndrumat vieţile către Dumnezeu.
Fost inspector eparhial
Părintele Alexandru Coman a văzut lumina zilei la 18 septembrie 1946 în localitatea Sebeşel din judeţul Alba. A efectuat toate etapele de studii, devenind în anul 1970 absolvent al Institutului Teologic din Sibiu. În ianuarie 1973 a fost hirotonit preot pe seama Parohiei Căpâlna, Protopopiatul Sebeş. În luna iulie a anului 1977 a fost numit inspector eparhial, funcţie pe care a îndeplinit-o până în anul 1987. Din 1984 a fost transferat la Parohia Petreşti I, din Protopopiatul Sebeş, unde a slujit turma lui Hristos încredinţată până în urmă cu puţin timp, când sănătatea i-a fost afectată. Aici a lăsat una dintre cele mai importante realizări ale vieţii sale, şi anume o măreaţă biserică parohială, sfinţită în 2001.